Начало / Автори / Наздраве за прекрасния писател и бохем Ърнест Хемингуей

Наздраве за прекрасния писател и бохем Ърнест Хемингуей

На 21 юли светът отбелязва неговия рожден ден

 

Ще ми се да се върнем към Хемингуей и да отбележим годишнината от рождението му – 21 юли 1899, авторът, носител на „Пулицер” през 1953 и на Нобелова награда за литература през 1954 година. Смятам, че заглавието, излязло преди повече от месец на този сайт – „Хемингуей: Герой или страхливец”, е просто неуместно. Но, убеден съм, авторът му Джон Уолш от „Индипендънт”, го е направил, за да си осигури ефектен начин за привличане на вниманието към себе си.

Защото за хилядите почитатели на Хемингуей това няма никакво значение, този въпрос изобщо не стои. За тях това си остава любимецът, оказал голямо влияние върху развитието на романа на XX век. Много от творбите му са крайъгълни камъни за американската литература. Всички помним неговият авантюристичен дух, войната, бурните страсти в семейния му живот, пребиваването в Африка, в Хонк Конг, Париж, коридите в Памплона, самолетната катастрофа, симпатиите към Куба и желанието да помогне с „Пилар”, любимата му лодка и т.н. все неща, които той разказва в книгите си. Знаем и за болестта, диабета и депресията, която го мъчи през последните години от живота и води до самоубийството му.

Не всички обаче знаят, че заради високото кръвно от диабета, на Хумингуей са му правени повече 20 електрошока, вследствие на които губи част от паметта си. „ Какъв е смисълът да ми се човърка в мозъка и да ми се изтрива паметта? Това е моят капитал и без него аз съм безработен. Лечението може и да е добро, но така губим пациента” – споделя авторът. Така или иначе Хемингуей си остава любим автор за милиони, а много от почитателите му дори не подозират, че именно той, през 1952 година докато работи по „Старецът и морето” дава името на коктейла „Блъди Мери”, защото не искал жена му да усети, че е пил и затова карал бармана винаги да му слага доматен сок в алкохола.

Наздраве за прекрасния писател и бохем Ърнест Хемингуей, писателят обичал твърде много и искал, може би, твърде много!

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …