Начало / Любопитно / 10 начина да вдъхновите детето си да чете

10 начина да вдъхновите детето си да чете

Комиксите и филмовите адаптации са неща, които карат децата да се обърнат към книгите. Това обаче са клиширани варианти. Сайтът circleofmoms.com предлага 10 по-различни начина, чрез които да вдъхновите детето си да чете.

1. Четете вкъщи. По-малките деца обичат да взимат пример от родителите си. Покажете на детето, че вие обичате да четете – по този начин то също ще прояви интерес. Още по-добре ще бъде, ако споделяте времето за четене – например малкият чете един параграф, вие следващия и така се редувате.

2. Водете го на литературни събития. Личният контакт обикновено влияе на детето. Разменени думи с някой писател могат да го вдъхновят да обърне внимание на литературата.

3. Намерете подходящ персонаж. Добро начало за децата са поредиците. Ако те си харесат герой, ще имат желание да прочетат серия от книги, свързани с него.

4. Оценете шеговитите книги – смехът води до пристрастяване. Ако детето свързва четенето със смях, то ще привикне да харесва книгите.

5. Направете си собствен клуб за книги. Определете време, когато цялото семейство се събирате и обсъждате какво сте прочели.

6. Коментирайте книги с близки. Опитвайте се, без натиск разбира се, да насочвате детето си да коментира книги със свои връстници. Например, когато се събирате с приятели и децата си играят. Ако намери съмишленици, то почти сигурно ще стане почитател на литературата.

7. Гледайте първо филма. При възрастните е по-добре първо да се прочете книгата, а след това да се гледа филмът по нея. При децата обаче е обратното. Именно филмите им дават желание да прочетат творбите.

8. Сравнявайте книгите и филмите по тях. Често ще се случи така, че детето ще хареса повече книгата.

9. Участвайте в литературни инициативи. Подкрепяйте детето да участва в най-различни запитвания и проучвания, свързани с четене.

10. Обърнете внимание на интересите на детето си. Това е нещо, което много родители пропускат. Ако знаете обаче какво интересува вашето дете, ще можете да го насочите към правилните книги. Всички обичаме да научаваме нови неща за своите интереси.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. ХомутоваЛилия

    Пиша на български, но моля да ме извинете за евентуалните грешки. Моята 10-годишна внучка учи в Лондон. Всеки месец в гимназията се провежда “ Бал маске на книжните герои“. Всяка ученица се явява в гимназията в костюм на герой от прочетената книга, провежда се конкурс, който определя победителката. Тя получава 10 фунта, с които си купува нова книга от щанда, който се намира в училището. Нали е интересен начин за приобщуване на деца към четенето? Моята Наташа чете по четири книги наведнъж, може би защото вкъщи е култа на книгата и четенето.