Начало / България / Започва кампания за препис на класически български творби

Започва кампания за препис на класически български творби

Читалище „Йордан Йовков“ в Добрич организира кампания ученици в цялата страна да направят преписи на литературното и публицистичното наследство на велики българи или на текстове в тяхна памет, съобщи „Дневник”.

Кампанията ще започне на 19 февруари, когато се отбелязва 140-годишнината от гибелта на Васил Левски. В учебни заведения, които носят името на Апостола, децата могат да препишат неговото тефтерче, поясни секретарят на читалището Сашо Серафимов. Рибният буквар на Петър Берон, стихове на Ботев, Вазов, „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, произведения на Алеко Константинов, Йордан Йовков, Димитър Талев и други класици на българската литература, които са патрони на много училища, също могат да влязат в ученическата ръкописна библиотека.

Инициативата ще продължи до 1 ноември – Деня на народните будители. Тогава читалището възнамерява да подреди изложба с част от преписите.

Читалище „Йордан Йовков“ вече съхранява в своя фонд уникален препис на „История славянобългарска“, в който се включиха повече от 400 деца и възрастни по повод на 290-годишнината от рождението на Паисий и 250-годишнината от написването на неговата „книжица“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …