Начало / България / Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от СУ „Св. Кл. Охридски“

Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от СУ „Св. Кл. Охридски“

Испано-перуанският писател Марио Варгас Льоса ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи агенция БГНЕС. По този повод авторът ще пристигне в България през май с подкрепата на Посолството на Испания в България.

Марио Варгас Льоса  е определян като писателя с най-всеобхватно творчество на испански език и най-значимата фигура в испанската и испаноамериканската литература на XX век.

Автор е на 17 романа, преведени на почти всички езици. Първото му произведение „Градът и кучетата“, публикувано през 1963 г., привлича вниманието на читатели и критици и веднага му носи успех. Обширното му литературно творчество обхваща и книги с есета. Писателят е работил като драматург и журналист, а голяма част от романите му са филмирани .Носител е наградите“Сервантес“, „Принцът на Астурия“, а през 2010 г. му е присъдена Нобеловата награда за литература.

Присъждането на титлата Доктор хонорис кауза на испано-перуанския писател и пребиваването му в България съвпадат с публикуването от издателство „Колибри“ на романа „Панталеон и посетителките“ – остра сатира срещу бюрокрацията и военщината. Предстои издаването на последната творба на Варгас Льоса – „Мечтата на келта“, както и на „Литума в Андите“ и на есеистичната му книга „Цивилизация на зрелището“. Заедно с тези неиздавани до момента произведения читателите ще могат да се запознаят и с други романи на Варгас Льоса, преведени на български език, сред които „Леля Хулия и писачът“, „Лудориите на лошото момиче“, Празникът на козела“, „Кой уби Паломино Молеро?“.

Книги от Марио Варгас Льоса тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …

Един коментар

  1. патрицио

    И Стоичков беше удостоен със същата титла!