Начало / България / Премиера на „Държавата-това съм аз!” в Столична библиотека

Премиера на „Държавата-това съм аз!” в Столична библиотека

Днес, 9 януари, от 18 ч в Столичната библиотека ще бъде представена книгата на проф. Кръстьо Петков „Държавата-това съм аз! (Социологически портрет на Бойко Борисов)”.

В интервю за БГНЕС проф. Кръстьо Петков заяви, че Бойко Борисов спада към кръга на силно авторитарните личности и заедно с това към тези, които са склонни при определени обстоятелства да преминат към режим на диктатура, персонална диктатура. Това не е само негов проблем. Това е проблем на България, на цялата ни нация и на Европейския съюз, засега подценяван от силните хора в Брюксел, добавя социологът. „Формално погледнато той е праволинеен, тъй като демонстрира енергия, и то завидна енергия. Освен това често изважда на показ ситуации и случки, в които без много да мисли поставя на мястото хора, които са сбъркали, дори и от собствената му партия.

Заглавието на книгата е заимствано от емблематичната фраза на Луи XIV. Това не беше моето оригинално работно заглавие, но след консултации с вещи хора в книгоиздаването, редактори и т. н.се спряхме на него. Самият Борисов, аз поне не знам, не си е позволявал да повтори тази фраза и по този начин да даде една заявка, да хвърли една претенция, но с цялостното си поведение от момента на вземането на властта, действията му от август 2009 година досега показва, че той се дефинира и иска да бъде възприеман като стопанина на държавата, затова не бих казал, че можем да намерим една фраза в тези над 50 цитата, които са в приложение, между другото те са заимствани от „Дойче веле“, фраза, която да изразява неговата същност.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …