Начало / Любопитно / 10 книги за студени дни

10 книги за студени дни

Хърватският сайт najboljeknjige.com предлага 10 заглавия, особено подходящи за четене в мразовити дни като днешния.

1. „Облакът атлас“от Дейвид Мичъл – епически роман, разказващ шест истории, които превеждат читателя през различни времена и места – от XIX век в далечния Тихи океан до постапокалиптично бъдеще на Хаваите. Препоръчва се преди филма, който се върти по кината в момента.

2. „Епохата на чудесата” – дебютната книга на Карън Томпсън Уокър, която стана сензация, след като предсказа катастрофалното земетресение с цунами и взривове в атомна централа в Япония. Тийнейджърското фентъзи описва как 11-годишната Джулия се събужда в дома си в Калифорния и открива, заедно с останалата част от света, че въртенето на земята внезапно се е забавило – първо с 6 минути, после с 12, докато стигне до 48 часа. Това се отразява на гравитацията, на способността на птиците да летят, а астронавтите в орбита не могат да се върнат на земята. С този роман авторката стана милионер.

3. „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“ („Фантастичната летяща книга на мистър Морис Лесмор“) от Уилям Джойс – късометражната анимация по книгата спечели „Оскар“ миналата година, а „Нюзуик” нарече писателя „един от 100-те творци, които трябва да видите в новото хилядолетие”. Книгата е придружена с невероятни илюстрации.

4. Стиховете на персийския поет Руми – суфисткият автор от ХIII в. стана популярен покрай романа „Любов“ на Елиф Шафак. Мистичните му поеми са посветени на любовта – еротична, божествена, приятелска.

5. „Legend of a Suicide“ – сборник разкази от Дейвид Ван. Авторът от Аляска е носител на 14 награди, преведен е на 18 езика, книгите му се превърнаха в бестселъри.

6. „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков – шедьовър, който може да бъде четен по всяко време, но със сигурност ще стопли сърцата на читателите в зимните студове.

7. Произведенията на Оля Савичевич-Иванчевич – 38-годишната хърватка е колумнист, литературен критик и издател. Публикувала е три стихосбирки, части от които са преведени на много европейски езици. Излезлият през 2006 г. сборник разкази “Nasmijati psa” е отличен за най-добра хърватска проза на млади автори.

8. „Paganinikontraktet“ на Ларс Кеплер – новата звезда на шведския криминален жанр вече продаде 460 хил. броя от романа си. Новата му книга „Хипнотизаторът“ в момента завладява четящия свят.

9. Книгите на Алис Мънро – канадката взе „Букър“ през 2009 г., но тя почти няма книга, която да не е отличена с награда.

10. „Терапия“ на Себастиян Фицек – главният герой е берлински психиатър, авторът е най-нашумелият германски автор на психотрилъри.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

2 Коментари

  1. Всичко друго,но не и Майсторът и Маргарита

  2. Другите не знам, но със сигурност четете и препрочитайте именно „Майстора и Маргарита“! Истинска класика, дълбок смисъл, който трябва да бъде открит, тънък изискан хумор и умело поднесен нестандартен поглед върху исторически събития правят книгата евъргрийн.