Начало / Свят / Разкази от детски писатели отбелязват 50-годишнината на Доктор Ху

Разкази от детски писатели отбелязват 50-годишнината на Доктор Ху

Разкази от детски писатели ще отбележат 50-годишнината на Доктор Ху, съобщи „Гардиън”. Както е известно, култовият научно-фантастичен сериал стартира по „Би Би Си” през 1963 г. Официално 50 години ще се навършат на 23-ти ноември тази година. По този повод на всяко 23-то число от месеца през годината ще излиза разказ, дело на популярен детски писател. Произведенията ще бъдат публикувани в електронен формат. Издателство е „Puffin”, като всеки разказ ще струва по 1,99 паунда.

Първата част на поредицата ще бъде дело на Оуън Колфър, автор на известната детска поредица за младия шпионин Артемис Фоул. Разказът е озаглавен „A Big Hand for the Doctor” и ще бъде за първия Доктор, изигран от Уилям Хартнел между 1963 и 1966 г. Действието се развива в самото начало на ХХ век.

Колфър коментира: „Като малък с години четох книги за Доктор Ху, преди да изгледам и един епизод. В последствие с изненада открих, че образът на екрана почти на 100% съвпада с този в моето съзнание”.

 

 

Авторът на всеки следващ разказ ще бъде разкриван в първия вторник на съответния месец.

В България сериалът започва излъчването си с първия сезон (2005) от „новите серии“ на 25 април 2009 г. по „Diema 2”, дублиран на български.
На 6 април 2010 г. сериалът, анонсиран като „Доктор Ху“, започва излъчване по AXN Sci-Fi България, отново от 1-ви сезон (2005). Излъчва се със субтитри на български, в които заглавието е преведено като „Доктор Кой“, а името TARDIS — като „ВОИК“. Излъчени са първите четири сезона, включително седемте филма с Дейвид Тенант (десетия Доктор), след което са повторени няколко пъти. На 4 октомври 2011 г. започва излъчването на петия сезон, след който е излъчен коледния филм с Мат Смит от 2010 г. „Коледна песен“, а в началото на 2012 г. отново са повторени от 1-ви до 5-и сезон.

Книги от Оуън Колфър тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …