Начало / Свят / Разкази от детски писатели отбелязват 50-годишнината на Доктор Ху

Разкази от детски писатели отбелязват 50-годишнината на Доктор Ху

Разкази от детски писатели ще отбележат 50-годишнината на Доктор Ху, съобщи „Гардиън”. Както е известно, култовият научно-фантастичен сериал стартира по „Би Би Си” през 1963 г. Официално 50 години ще се навършат на 23-ти ноември тази година. По този повод на всяко 23-то число от месеца през годината ще излиза разказ, дело на популярен детски писател. Произведенията ще бъдат публикувани в електронен формат. Издателство е „Puffin”, като всеки разказ ще струва по 1,99 паунда.

Първата част на поредицата ще бъде дело на Оуън Колфър, автор на известната детска поредица за младия шпионин Артемис Фоул. Разказът е озаглавен „A Big Hand for the Doctor” и ще бъде за първия Доктор, изигран от Уилям Хартнел между 1963 и 1966 г. Действието се развива в самото начало на ХХ век.

Колфър коментира: „Като малък с години четох книги за Доктор Ху, преди да изгледам и един епизод. В последствие с изненада открих, че образът на екрана почти на 100% съвпада с този в моето съзнание”.

 

 

Авторът на всеки следващ разказ ще бъде разкриван в първия вторник на съответния месец.

В България сериалът започва излъчването си с първия сезон (2005) от „новите серии“ на 25 април 2009 г. по „Diema 2”, дублиран на български.
На 6 април 2010 г. сериалът, анонсиран като „Доктор Ху“, започва излъчване по AXN Sci-Fi България, отново от 1-ви сезон (2005). Излъчва се със субтитри на български, в които заглавието е преведено като „Доктор Кой“, а името TARDIS — като „ВОИК“. Излъчени са първите четири сезона, включително седемте филма с Дейвид Тенант (десетия Доктор), след което са повторени няколко пъти. На 4 октомври 2011 г. започва излъчването на петия сезон, след който е излъчен коледния филм с Мат Смит от 2010 г. „Коледна песен“, а в началото на 2012 г. отново са повторени от 1-ви до 5-и сезон.

Книги от Оуън Колфър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

RQWIOPWTXBEKXE7QR66SEV4IHE

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19 Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща …