Начало / Автори / Шестте точки на гения Луи Брайл

Шестте точки на гения Луи Брайл

На 4 декември 1809 г. е роден французинът Луи Брайл – създателят на азбуката за слепи, известна като  Брайлова азбука, „Брайлово писмо“ или „брайл“. Благодарение на неговата система милиони незрящи получават светлината на познанието. Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, като за звуковете на различните езици се приспособяват нови комбинации от точки. Азбуката на Брайл е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език.

Баща му е бил майстор седлар. При инцидент в работилницата му тригодишният Луи Брайл се наранява и ослепява.Когато навършва 10 години, печели стипендия  в Националния институт за слепи деца в Париж. Там научава за опитите на офицера капитан Шарл Барбие да създаде кодирана азбука за изпращане на секретна информация. Установява контакт с автора на „синографията“ , който бързо се отказва системата заради нейната сложност и неприспособимост в армията. Използвайки обаче опита на Барбие, младият Луи успява да създаде система от 63 различни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема чрез сетивността на пръстите на двете ръце. Годината е 1821.

Преподавал е в интернат за слепи деца в Париж. Умира от туберкулоза в Париж на 43 години. През 1952 г. ,когато се отбелязват 100 години от смъртта му , тленните останки на Брайл са положени в Пантеона в Париж в знак на признателност.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …