Начало / България / БАН издаде справочник за руската емиграция в България

БАН издаде справочник за руската емиграция в България

Излезе от печат книгата „Русский мир Болгарии”, която представлява ценен справочник за руската емиграция в България, съобщи bas.bg. Той е изготвен  от колектив на Централната библиотека на БАН, който от години работи по тази тема и има най-голямата база данни, достъпна на интернет-страницата на библиотеката:  http://cl.bas.bg; http://collections.cl.bas.bg/RussiansInBG.

Изданието обхваща два основни раздела – Персонални и Музейни експонати. В първият раздел са включени над 1000 био-библиографски справки за представители на руската емиграция в България в периода след 1878 година. Сред тях са изтъкнати интелектуалци, учени, лекари, инженери, художници, духовници и други.

Вторият раздел е посветен на музейните експонати и включва произведения на изкуството, фотографии, плакати, програми, документи и старопечатни книги – артефакти от колекциите на Научния архив на БАН, Държавната агенция „Архиви”, филиала „България и славянския свят” на Националния исторически музей, Центъра за славяно-византийски изследвания и Регионалния исторически музей в град Самоков, както и от множество лични архиви и сбирки.

Съставители на изданието са Д. Атанасова, Н. Казански и П. Първанов, а предисловията са  от Св. Арсениев и Д. Кръстев.  Квинтесенцията на съдържанието е изразена в емблематичното стихотворение на емигранта Валентин Арсениев „Господа офицеры!” (София,1934 г.).

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …