Начало / България / БАН издаде справочник за руската емиграция в България

БАН издаде справочник за руската емиграция в България

Излезе от печат книгата „Русский мир Болгарии”, която представлява ценен справочник за руската емиграция в България, съобщи bas.bg. Той е изготвен  от колектив на Централната библиотека на БАН, който от години работи по тази тема и има най-голямата база данни, достъпна на интернет-страницата на библиотеката:  http://cl.bas.bg; http://collections.cl.bas.bg/RussiansInBG.

Изданието обхваща два основни раздела – Персонални и Музейни експонати. В първият раздел са включени над 1000 био-библиографски справки за представители на руската емиграция в България в периода след 1878 година. Сред тях са изтъкнати интелектуалци, учени, лекари, инженери, художници, духовници и други.

Вторият раздел е посветен на музейните експонати и включва произведения на изкуството, фотографии, плакати, програми, документи и старопечатни книги – артефакти от колекциите на Научния архив на БАН, Държавната агенция „Архиви”, филиала „България и славянския свят” на Националния исторически музей, Центъра за славяно-византийски изследвания и Регионалния исторически музей в град Самоков, както и от множество лични архиви и сбирки.

Съставители на изданието са Д. Атанасова, Н. Казански и П. Първанов, а предисловията са  от Св. Арсениев и Д. Кръстев.  Квинтесенцията на съдържанието е изразена в емблематичното стихотворение на емигранта Валентин Арсениев „Господа офицеры!” (София,1934 г.).

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …