Начало / Свят / Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ в. на търг в Единбург

Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ в. на търг в Единбург

Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ век ще бъде изложен на търг в Единбург, съобщи „Гардиън”.

Изданието е със заглавие „Aristotle’s Compleat Master-Piece” и е публикувано около 1766 г. Търгът ще бъде проведен на 16 януари от шотландската аукционна къща „Lyon & Turnbull”. Очаква се за своеборазния учебник да бъдат платени около 400 паунда.

Макар името на Аристотел да е в заглавието, има съвсем малко цитати от древногръцкия философ. Де факто не се знае кой е истинския автор на наръчника. Името на Аристотел най-вероятно е включено в търсене на популярност. Четивото е било забранено в Обединеното кралство близо 200 години. Разрешено е чак през 1961 г. Въпреки това, експерти от аукционната къща твърдят, че в онези години това е било изключително популярен материал.

„Било е много търсено четиво, преиздавано многократно. Представяло е различни перспективи за секса. Не е било проблем за младите двойки и бъдещите съпруги да си го набавят нелегално. Наръчникът е бил забранен главно заради изображенията, които могат да бъдат стряскащи дори по днешните стандарти. Например има рисунка, която показва бебе в утробата на майката, като майката е „разрязана”, за да се види бебето”, коментира Кати Марсдън, експерт по стари книги от „Lyon & Turnbull”.

Доказателство за факта, че книгата е била доста търсена на черния пазар, са няколко писма на читатели до вестници през годините, включително „Гардиън”, в които те питат как да си доставят наръчника. Той е бил търсен и от други страни, като например Нова Зеландия, където не е бил забранен.

„Творбата има и морална страна. В нея сериозно се критикува сексът извън брака. По онова време не се е гледало с добро око на подобни действия, както знаем”, добавя Марсдън.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …