Начало / Свят / Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ в. на търг в Единбург

Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ в. на търг в Единбург

Наръчник за секс и бременност от ХVІІІ век ще бъде изложен на търг в Единбург, съобщи „Гардиън”.

Изданието е със заглавие „Aristotle’s Compleat Master-Piece” и е публикувано около 1766 г. Търгът ще бъде проведен на 16 януари от шотландската аукционна къща „Lyon & Turnbull”. Очаква се за своеборазния учебник да бъдат платени около 400 паунда.

Макар името на Аристотел да е в заглавието, има съвсем малко цитати от древногръцкия философ. Де факто не се знае кой е истинския автор на наръчника. Името на Аристотел най-вероятно е включено в търсене на популярност. Четивото е било забранено в Обединеното кралство близо 200 години. Разрешено е чак през 1961 г. Въпреки това, експерти от аукционната къща твърдят, че в онези години това е било изключително популярен материал.

„Било е много търсено четиво, преиздавано многократно. Представяло е различни перспективи за секса. Не е било проблем за младите двойки и бъдещите съпруги да си го набавят нелегално. Наръчникът е бил забранен главно заради изображенията, които могат да бъдат стряскащи дори по днешните стандарти. Например има рисунка, която показва бебе в утробата на майката, като майката е „разрязана”, за да се види бебето”, коментира Кати Марсдън, експерт по стари книги от „Lyon & Turnbull”.

Доказателство за факта, че книгата е била доста търсена на черния пазар, са няколко писма на читатели до вестници през годините, включително „Гардиън”, в които те питат как да си доставят наръчника. Той е бил търсен и от други страни, като например Нова Зеландия, където не е бил забранен.

„Творбата има и морална страна. В нея сериозно се критикува сексът извън брака. По онова време не се е гледало с добро око на подобни действия, както знаем”, добавя Марсдън.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …