Начало / България / Къщата-музей „Емилиян Станев“ е купила 10 часа ценни записи с разговори на писателя

Къщата-музей „Емилиян Станев“ е купила 10 часа ценни записи с разговори на писателя

Къщата-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново е получила 10 часа записи с разговори на писателя, съобщи агенция „Фокус“. Записите са изключително ценни – правени са през 1975 г. и 1976 г. и са в рамките на литературна анкета. Те са били на много стар носител, след като са били купени са прехвърлени на дискове. „Това на практика означава, че ние спасихме тези изключително ценни записи с гласа на писателя, защото, когато те са на стар носител и не се прослушват дълго време започват да се губят“, заявява Радка Пенчева, директор на къщата-музей.

Анкетата, която е правена преди години, е излязла като книжно тяло има и второ издание през 2007 г. Записите са с продължителност около 10 астрономически часа. В тях писателят разказва за детството си, приятелствата си с различни писатели, както и възгледите му за това как се е създал като писател, разказва за различни свои творби, героите в тях, прототипите и др. В записите Емилиян Станев говори и по редица обществени проблеми, вълнува го и интересът на българите към историята и миналото.

В края на миналата година Националният литературен музей за първи път от 20 години получи пари за да откупи различни артефакти и ценности. Сред купените архиви са портрети на писатели, част от архива на поета Кирил Христов, различни реликви от Иван Вазов и др. български писатели. Средствата са осигурени от Министерство на културата. Пенчева благодари за помощта и заяви, че това са прави за първи път от 20 години, а всички музеи и галерии имат нужда от такива пари, за да попълват фондовете си. По думите й ако някои фондове не бъдат купени, могат да бъдат безвъзвратно загубени.

Книгите на Емилиян Станев тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …