Начало / Свят / Първи паметник на Чарлс Дикенс във Великобритания ще бъде открит през юни

Първи паметник на Чарлс Дикенс във Великобритания ще бъде открит през юни

Първият паметник на великия писател Чарлс Дикенс във Великобритания ще бъде готова през юни, съобщи Би Би Си. Британската медия цитира „Dickens Fellowship” – организация, която съществува от 1902 г. и в която членуват хора, които се интересуват от живота и творчеството на викторианския автор. Приживе авторът изрично заявява, че не желае да му се издигат монументи.

Паметникът ще бъде поставен в Портсмут, родния му град. Официалното откриване ще бъде на площада „Guildhall Square” на 9 юни 2013 г. Статуята ще изобразява писателя, на стол, с книга в ръка, която чете. Проектът трябваше да бъде осъществен още през миналата година, по случай 200-годишнината от неговото рождение, но не достигнаха средства. Сега анонимен благодетел дари последните 25 000 паунда, които бяха необходими.Разходите по проектирането и изработването са на стойност 118 000 паунда.

Дикенс е роден през 1812 г. в Портсмут. Прекарва там първите 3 години от живота си, преди семейството му да се премести в Лондон. Умира през 1870 г. от сърдечен удар. Изрично заявява, че не желае да му се издига паметник. Въпреки това обаче ощепрез 1891 г. се вдига такъв във Филаделфия, САЩ. Негова статуя има вече и в Сидни, Австралия. Тази в Портсмут обаче ще бъде първата в Обединеното кралство.

Книги от Дикенс тук

Фото: bbc.co.uk

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …