Начало / Любопитно / 10 книги, които ще ни направят по-добри през 2013 г.

10 книги, които ще ни направят по-добри през 2013 г.

По време на празниците добротата е качество, което по-често изпъква у хората. По Нова година пък всеки обича да си поставя нови цели и предизвикателства. Тъй като всеки би искал да бъде по-добър човек през следващата година, flavorwire.com предлага 10 книги, които да прочетем или да си припомним, за да ни послужат за вдъхновение и допълнителна мотивация.

1. „Малкият принц” от Антоан дьо Сент-Екзюпери. „Всички възрастни са били деца, но само някои от тях си го спомнят”, казва Екзюпери. Тази книга ни го напомня, освен това ни кара да гледаме и със сърцето си, не само с очите си.

2. „Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий. Не иска ли всеки да бъде поне малко като Атикус Финч? Нека поне опитаме.

3. „Предчувствие за край” от Джулиан Барнс. Тази творба ни кара да направим нещо – да пътуваме по света, да бъдем велики, да направим нещо от себе си. А не просто да се откажем при най-малката трудност.

4. Автобиографията на Бенджамин Франклин. В своите мемоари Бен Франклин отсява 13-те добродетели, според които той е култивирал характера си. Не е лошо и ние да пробваме.

5. „Наръчник” от Епиктет. Епиктет е роден едва 50-та година след Христа, но някои от идеите му още са актуални. Например: „Някои неща можем да контролираме, а други – не”. Бележка: Повтаряйте си това, докато чакате метрото.

6. Произведенията за Шерлок Холмс от Артър Конан Дойл. Всеки би трябвало да се почувства поне малко по-умен, след като прочете история за невероятния детектив.

7. „The Diving Bell and the Butterfly” от Жан-Доминик Боби. Защото, ако някой може да постигне толкова само с един действащ клепач, колко ли можем да постигнем ние, с всички функциониращи крайници. Това е вдъхновение.

8. „Tintin in Tibet” от Ерже. Тинтин е толкова морален, че чак ни ядосва понякога. И въпреки това има много по-интересен живот от нас. Това показва, че ако правиш нещата както трябва, ще стигнеш където пожелаеш.

9. „Сидхарта” от Херман Хесе. Отличен избор за книга, която да покаже кое е наистина важно и стойностно в живота.

10. „A Good Man Is Hard to Find” от Фланъри О’Конър. Персонажите на О’Конър често преживяват личностен катарзис. Точно от това се нуждаем понякога.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …