Начало / Критика / Какво четохме през 2012-а?

Какво четохме през 2012-а?

Три мита за четенето бяха развенчани през 2012 г.: че културата „Макдоналдс“ е завладяла света, че руснаците четат най-много от всички и че във всяка страна са на мода едни и същи автори, пише в свой коментар за „Дойче веле” Татяна Ваксберг.

„Митовете отпадат, като погледнем кои са били най-продаваните книги през годината в четири различни страни – САЩ, Русия, Франция и България. Тези държави нямат съизмерими помежду им статистики на най-продаваните книги, затова подборът, цитиран тук, е направен според данните на най-популярните в тези страни книжарници”, казва Ваксберг.

„С малки изключения през 2012 г. четирите страни не са имали едни и същи бестселъри, но все пак се очертава нещо общо – продавали са не само литературни сапунки, но и умерено количество книги, които могат да се определят като сериозни. Друга отличителна черта е тиражът – за САЩ той е над 10 милиона продадени екземпляра на най-популярната книга на 2012 г., докато в Русия са продадени 1 милион и 300 хиляди бройки от най-популярното за годината четиво”.

Авторката припомня, че американският фаворит на годината е еротичният роман на Е Л Джеймс „50 нюанса сиво“. Тя цитира данни на „Барнс и Нобъл“, според които САЩ и Канада са продали над 17 милиона екземпляра през годината, което е над 80 % от продажбите й в цял свят. В България и Франция книгата е на второ място. Французите предпочитат пред нея 27-годишния швейцарец Жоел Дикер, чийто втори роман „Истината за делото на Хари Кебер“ получи наградите на Френската академия и наградата „Гонкур” за гимназисти.

Ваксберг цитира класацията на „Хеликон”, според която най-продаваната книга на годината в България е „Любов“ на турската писателка Елиф Шафак .
В руската класация най-четеният роман е „Черният град“  на Борис Акунин с около 300-хиляден тираж. Руското издание на Форбс и списание „Култура“ изброяват и останалите руски хитове на годината: „S.N.U.F.F.“ на Виктор Пелевин, „Пражкото гробище“ на Умберто Еко (пета и в българската класация), „Бой на тигри в долината“ на Александра Маринина”.

„Но истинската книжна новина за Русия е политическа по своя характер, доколкото най-продаваната книга измежду всички категории се оказва не сборник готварски рецепти, нито наръчник за отслабване, а книгата на Архимандрит Тихон, наричан също „духовник на Путин“. В нея се разказват житейски истории, твърди Форбс. През 2012 г. са били продадени 1 милион и 300 хиляди екземпляра от тази книга”, завършва коментарът.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …