Начало / Критика / Чужди автори доминираха в Топ 10 през 2012 г.

Чужди автори доминираха в Топ 10 през 2012 г.

Българите предпочитат да купуват и четат чужди автори, а не български. Това е основният извод от годишната класация Топ 10 на „Хеликон”, направена на базата на най-купуваните книги в 18-те книжарници от веригата. Това се отнася както за художествената, така и за нехудожествената литература.

Единственият пробив е направен от Мирослав Пенков със сборника „На Изток от Запада”.  Габровецът обаче от десетилетие живее в САЩ и пише на английски. Огромна роля за успеха на книгата му изигра спечелената от него през октомври престижна награда на Би Би Си за кратък разказ и подобаващият медиен шум.
Най-четеният автор на художествена литература за годината е турската писателка, родена в Страсбург, Елиф Шафак. Интересното е, че романът й „Любов” е издаден през 2010 г. на български, но въпреки това не излиза дори от седмичните класации за най-продавани книги. „Чест” и „Копелето на Истанбул” са другите две книги на Шафак, най-купувани от българските читатели. Възходът на турските издания беше силно подкрепен от телевизиите, роля изигра и гостуването на авторите в България.

Слабият интерес към българската стойностна проза би могъл да се дължи както на липсата на масирани рекламни кампании, каквито издателите правят за чуждестранните автори, така и на мълчанието на самите писатели, които само спорадично се появяват в обществения живот и гласът им не се чува.
Добрата новина е, че еротичната трилогия „Петдесет нюанса сиво” не оглави класацията, както се случи навсякъде в Западна Европа и в САЩ, а остана втора. Българите предпочетоха стойностен роман, при това комшийски.

Колкото до нехудожествената литература – там лидерът отново е аржентинецът Хорхе Букай. Три от неговите книги са в топ 10, а почти цялата класация е от издания за психологическа помощ – свидетелство за тежката криза, в която обществото пребивава.

Топ 10 на книжарници „Хеликон“ за 2012

Художествена литература
1. Любов
2. Петдесет нюанса сиво – трилогия
3. Чест
4. Игрите на глада – трилогия
5. Пражкото гробище
6. На Изток от Запада
7. Една година в Прованс
8. Роксолана
9. Копелето на Истанбул
10. Ръкописът, намерен в Акра

Неудожествена литература
1. От самоуважението до егоизма
2. Скритият дар
3. Пътят на сълзите
4. Монахът, който продаде своето Ферари
5. Подсъзнанието може всичко
6. Отвори сърцето си: Будистки приказки за щастие
7. География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света
8. Кал, пот и сълзи
9. Не пипай тази книга!
10. Нека ти разкажа

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …