Начало / Свят / Дядо Коледа е мулти-култи

Дядо Коледа е мулти-култи

Германски етнолог написа книга, в която проследява следите на добрия старец, раздаващ всяка година подаръци, съобщи „Ди Велт”. Оказа се, че червенобузият Дядо Коледа много прилича на Мъдреца от Тибет и на един китайски бог. Може да се каже, че Свети Николай е мулти-култи образ, според Томас Хаушилд и неговото изследване „Дядо Коледа. Истинската история”.

Възрастният мъж, който носи подаръци, често е смятан за продукт на „Кока кола”, която по този начин преди години вдигнала продажбите си. Смята се още, че хората започнали да се даряват по Коледа през ХІХ в.

Зимните празници обаче ги имало още от древността навсякъде, където климатът е студен. С налагането на християнството на много места в света коледната традиция се установила трайно. Според изследователя подобни на Дядо Коледа старци разнасяли подаръци не само в Европа и Северна Америка, но и в Австралия и Азия.

Зимните тържества в миналото са били много по-празнични и продължителни, обхващащи общността – били са колективни. Такива ритуали са установени със сигурност в Китай, Тибет и Монголия. Разбира се, има разлики в детайлите, но идеята на празненствата е една и съща. Изводите от книгата са, че въпреки различията хората по земята са обединени от една обща култура – да изпратят старата година с настроение и надежда за бъдещето.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.