Начало / Любопитно / „Бели трюфели през зимата” от Никол М. Келби (анотация и отзиви)

„Бели трюфели през зимата” от Никол М. Келби (анотация и отзиви)

Най-интересната част от всеки живот е онова, което е останало неразказано. Именно оттам започва и моята книга. Елегантният дивак от тези страници – Ескофие, е същият, каквито сме всички ние, щом пред нас се появи чиния. Магьосникът, свещеникът, мечтателят, художникът – това са все нашите най-гладни страни.
А това е  единственият факт, който има значение.
Никол М. Келби

Животът на Огюст Ескофие е вълнуваща поредица от прекрасни блюда, срещи с короновани особи и с известни личности от политиката и света на изкуството. Сърцето му е подвластно на две страсти – кулинарията и любовта… към две напълно различни жени: красавицата Сара Бернар – една от най-обожаваните жени и актриси на своето време, и съпругата – независимата и аристократична поетеса Делфин Дафи, чиято ръка Ескофие печели на хазарт… Въпреки че се обичат, Ескофие и Делфин дълги години живеят разделени.

В последната година от живота си, докато пише своите мемоари, Екофие се завръща при Делфин. Тя изисква от него само едно нещо – да създаде блюдо и на нейно име, както е създал за толкова много жени, в това число за Сара Бернар и кралица Виктория. Ала как човек може да пресъздаде сложните пътища на любовта в една-единствена рецепта?! Великият готвач няма никаква представа. С помощта на своенравна млада готвачка, която болезнено много прилича на Сара, Ескофие трябва да преоткрие чувствената сила на храната и да вложи в съставките й своето разкаяние, страдание, прошка и любов… Заедно с него отпиваме от чашата с шампанско в края на живота му, несигурни дали сме готови да приключим с това последно ястие.

Единственият начин да се противопоставиш на забравата е, като готвиш. Едно добре приготвено блюдо внася красота, дълбочина и многообразие в живота. Храната е едно прекрасно вълшебство, а да повярваш във вълшебствата и да ги създаваш, е изключителен и  необходим акт.
И така. Мълчаливо. Гответе.

Огюст Ескофие (1846–1935) променя начина ни на хранене чрез своите ресторанти в прочутите хотели „Савой” и „Риц”.

ОТЗИВИ
„Има моменти по време на една съвършена вечеря, когато човек изпитва направо философско прозрение. Ястията са сервирани божествено в чиниите, виното е разлято, разговорът се носи с лекота и хармония. Реалността е подменена и всичко е красиво до невъзможност. „Бели трюфели през зимата” е литературният еквивалент на един такъв момент.” Fiction Writer’s Review

„Кулинарните любители без съмнение ще се насладят на това епикурейско пиршество, както и на историческия фон в романа… Изумителен класически романс.” BookPage, Top Fiction Pick

„Бели трюфели през зимата” е прелъстително, страстно пътешествие в сърцето на френската кухня. Исках само да се потопя още по-дълбоко в това пищно пиршество от думи и емоции.” Лорън Белфър,  City of Light

„С богати описания, основани на внимателно проучване, Келби ни предлага интригуващи възможности за живота на великия Ескофие и създава роман, за който дълго ще се говори.” Library Journal

„Този роман е изкусително възбуждаща вихрушка, която отнася читателите в света на „царя на готвачите”.” BookPage

„Бели трюфели” прилича на ястията, описани толкова богато в романа: изкусно написан, наситен с вкусове, пищен, не по-малко интригуващ и предизвикващ емоции.”  Boston Globe

„Вечният човешки апетит за любов, живот и храна е толкова красиво описан в „Бели трюфели през зимата”, че ще ви накара да ахнете от изненада.” St. Petersburg Times

„За всички, които обичат френската кухня и книги в стила на „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел.” SoundCommentary.com

 

„Бели трюфели през зимата“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …