На фокус
Начало / Интервюта / Лий Чайлд: .Ако не съм се наслаждавал на някоя книга, вината е била в мен

Лий Чайлд: .Ако не съм се наслаждавал на някоя книга, вината е била в мен

Лий Чайлд е сред нашумелите в Западна Европа и в САЩ писатели, преди дни излезе филм за героя му Джак Ричър от романа му „Един изстрел”. Чайлд е роден през 1954 г. с името Джим Грант в Ковънтри, Англия. Той е женен за американка, живее в САЩ от 1998 г. Предлагаме Ви със съкращения интервю на писателя пред „Ню Йорк таймс”.
––––––––––––––-

Коя книга е на нощното Ви шкафче в момента?
–    Никоя, понеже нямам нощно шкафче. Мебелите ми са минималистични. В спалнята нямам нищо друго освен легло. Но дори да имах нощно шкафче, на него нямаше да има книга, защото не мога да чета в леглото. Малкото пъти когато съм пробвал, съм чел по цяла нощ и не съм мигвал.
Така че моята версия на въпроса би била: Коя книга е на кухненския Ви плот и Ви очаква да я отворите сутрин с първата чаша кафе? Отговорът ми днес е: “Live by Night” на Денис Лиейн. Винаги чета час-два сутрин преди да правя каквото и да било друго.

Коя книга смятате за наистина велика?
–    „Наистина велика” е много висока летва. Бих посочил “The Lost” на Даниъл Менделсон – документална книга, мемоар, история за холокоста.

Имате ли любим автор на мистерии?
–    Много са. Дороти Сайърс, Реймънд Чандлър, има и други.

Първият филм за Джак Ричър излезе тази седмица. Харесва ли Ви как играе Том Круз?
–    Филмът е гледната точка на друг човек за моя герой. Харесва ми алхимията, която се е получила, не бих го направил по-различно. Круз инстинктивно усеща Ричър и целият му талант се вижда на екрана.

Ако можехте да  предложите книга на президента, коя бихте избрали?
–    Например “The Gathering Storm” – първото издание на мемоарите на Уинстън Чърчил за Втората световна война.

Има ли книга, за която съжалявате, че не сте я чели?
–    Не. По-скоро съжалявам за времето и мястото, в което съм израснал и съм се образовал. Ако не съм се наслаждавал на някоя книга, вината е била моя.

Коя беше любимата Ви книга като дете?
–    Много са, за да ги изброявам. Екзотичните чуждоземни пътешествия бяха антидот през 50-60-те години в провинциална Англия, която беше глупаво и сиво място от детска перспектива. Във фантазиите ми аз винаги бях в джунгли и на тропически острови.

Ако можете да срещнете някой писател – жив или мъртъв, кой би бил? И какво бихте искали да узнаете от него?
–    Бих се срещнал с гиганта Уилям Шекспир. Ще го попитам: „Знаеш ли колко си велик?” Вероятно и: „Защо направи „Ричард ІІІ” толкова дълъг, по дяволите? На дума ли ти плащаха или какво?”.

А ако можехте да срещнете литературен герой?
–    Шерлок Холмс. Бих му казал: „Научи ме нещо”.

Коя книга всеки трябва да прочете преди да умре?
–    Най-новата ми.

Какво планирате да прочетете?  
–    Моят списък за четене е гигантски, но вероятно ще се захвана с „Ема” на Джейн Остин. Не съм я чел. Това в очите на американската ми съпруга е страшен недостатък за един англичанин, съизмерим може би единствено с факта, че не харесвам Моцарт. Не бях чел и „Джейн Еър”, докато жена ми не ме накара, и съм й благодарен. Затова ще прочета и „Ема”, но всъщност едва ли ще е скоро.

Книги от Лий Чайлд тук

Прочетете още

245219_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (10 юни – 16 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Призраци на Камино“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „The …