Начало / Свят / Джон Агард ще получи златен медал за поезия от Елизабет II

Джон Агард ще получи златен медал за поезия от Елизабет II

Джон Агард ще получи златен медал за поезия от нейно височество Елизабет II, съобщи thebookseller.com. Той ще вземе приза „Her Majesty’s Gold Medal Award for Poetry” за 2012 г. По този начин Агард ще бъде почетен за творчеството си през последните години. Критиката беше впечатлена  неговата колекция поеми „Alternative Anthem: Selected Poems” от 2009 г. и книжката му с произведения за деца, „Goldilocks on CCTV”, която излезе през миналата година.

Комитетът, който определя кой ще получи медала, се събра в Бъкингамския дворец през ноември и взе решение това да е Джон Агард. Карол Ан Дъфи, която членува в комитета, заяви: „Джон Агард винаги е карал хората да седнат и да го слушат. Помага си с интелект, хумор и благородство. Той има способностите да притъпява гнева с остроумие и да казва най-тежките истини сърдечно”.

Златният медал е въведен от крал Джордж V през 1933 г. и се дава за колекция поеми или цялостно творчество. Миналата година го получи Джо Шапкот. Агарт ще го получи от кралицата на церемония през 2013 г.

Джон Агард е афро-британски поет, роден през 1949 г. Израснал е в Гвиана, по онова време британска колония. Мести се в Обединеното кралство през 1977 г. като туристически гид към института „Commonwealth Institute” и музея „Maritime Museum”. От тогава се занимава с поезия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Elfriede-Jelinek

Писателка, която възмути света, навършва 75

Заклеймявана и обожавана, тя казва първа много истини на глас Елфриде Йелинек прави невъзможното през …