Начало / Любопитно / Любимата книга за 2012 г. на Джордж Р. Р. Мартин е за бащата на Александър Дюма – истинският граф Монте Кристо

Любимата книга за 2012 г. на Джордж Р. Р. Мартин е за бащата на Александър Дюма – истинският граф Монте Кристо

Любимата книга на автора на хитовата поредица „Песен за огън и лед” Джордж Р. Р. Мартин е „The Black Count” от Том Райс, съобщи huffingtonpost.com. Творбата разказва за живота на генерал Алекс Дюма. Той е сравнително непозната фигура в наши дни. Далеч по-познати обаче се романите на сина му Александър, сред които „Граф Монте Кристо” и „Тримата мускетари”.

Вълнуващият живот, който е имал Алекс Дюма (1762-1806), е бил вдъхновение за книгите на неговия син. Включително престоя му в затвор, станал основа за „Граф Монте Кристо”. „Никога преди не бях чувал за бащата на Дюма, преди да прочета тази книга”, коментира Мартин.

Алекс Дюма е роден в Хаити, син на благородник и чернокожа робиня. Като дете е продаден в робство и заминава за Париж. Талантът му да борави с меча му пробива път сред френската буржоазия. В началото е редник, но се издига до генерал по време на Великата френската революция. С войските на Наполеон постига успехи и в Европа, и Близкия изток. Той е и първият чернокож генерал във френската армия и продължава да бъде най-високопоставения цветнокож в континенталната европейска армия.

Други книги, впечатлили Мартин през 2012 г. са „11/22/63” от Стивън Кинг и „Rin Tin Tin: The Life and the Legend” от Сюзан Орлеан.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …