Начало / Свят / 12-те думи на 2012 г.

12-те думи на 2012 г.

Онлайн речникът CollinsDictionary.com избра 12 думи, по една за всеки месец, които определят 2012 г. Сред тях са Gangnam Style, данъчна скала и порно за майки, отбелязва segabg.com, позовавайки се на Вести.бг.

Окончателният списък, съставен след като интернет потребители изпратили своите предложения, отразява водещите новини и тенденции за отминаващата година.
Той включва събития като Олимпийските игри, Диамантения юбилей на кралицата и изборите в САЩ.

Закачливата песен на южнокорееца Сай Gangnam Style беше избрана за дума на ноември, когато видеото към парчето стана най-популярното в YouTube с близо един милиард гледания.

„Данъчна скала“ е думата на този месец заради преговорите сред американските управляващи на фона на рязкото намаляване на държавните разходи и увеличаването на данъците, което може да върне икономиката в рецесия.

Подобни проблеми имаше и Европа по-рано тази година със заплаха от „Еврогедон“ заради влошаването на икономическото положение в еврозоната. Думата беше включена в списъка за март.

Следващия месец излезе книгата „Петдесет нюанса сиво“, давайки ново име на някои видове еротични измислици като „порно за майки“.
Невероятното лято във Великобритания е почетено с две думи в списъка за 2012 г.
„Джюбилимпикс“ е думата на месец юни, когато Великобритания се готвеше да бъде домакин на Олимпийските игри в Лондон и Диамантения юбилей на кралица Елизабет II.

Games makers (създатели на игри), големият екип от доброволци за Олимпийските игри, е думата на месец август.
Американската политика и шоубизнес са значително представени в речника. На церемонията по раздаването на „Оскари“-те през февруари актрисата Анджелина

Джоли позира с висока цепка на десния си крак, което създаде думата „легбомб“ (от leg-крак и bomb-бомба) и множество пародийни снимки.
През май „Фейсбук“ излезе за първи път на борсата и цената на акциите се срина почти незабавно. Събитието доведе до думата „зукърд“ от името на основателя на сайта Марк Зукърбърг.

Когато кандидатът на републиканците за президентските избори Мит Ромни пътува до Лондон през юли, критиците му нарекоха визитата „Ромнишембълс“ (от фамилното му име и shamble – тромава разходка).

Тайно записаният коментар на Ромни, че 47% от американците биха гласували за Обама, независимо от всичко, защото зависят от правителството, стана причина „47 процента“ да се превърне в ключова фраза на изборите и да влезе в списъка на речника за септември.

Думата на октомври е „супербуря“ заради супербурята Санди, опустошила Карибите и североизточното крайбрежие на САЩ.
Списъкът се допълва с думата на януари „брога“, комбинация от думите „bro“ и „yoga“, заради създаването на нова форма на йога, предназначена за мъже.

Всяка от думите била предложена от публиката на онлайн речника.

Някои вече бяха публикувани като отражение на честотата, широтата и периода на употреба.

Други са смятани за кандидати, които ще бъдат прибавени към онлайн речника при следващото осъвременяване на сайта. Други думи са поставени на обсъждане, което означава, че употребата им продължава да расте. Някои думи като „зукърд“ били отхвърлени въз основа на критериите на речника за включване. Издателите съобщиха, че не всички 12 думи на годината ще имат дълготрайност, за да бъдат включени в печатното издание на речника Колинс.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …