Начало / Свят / Брет Ийстън Елис се извини за сексистките си коментари по адрес на Катрин Бигълоу

Брет Ийстън Елис се извини за сексистките си коментари по адрес на Катрин Бигълоу

Писателят Брет Ийстън Елис се извини за сексистките си коментари по адрес на режисьорката Катрин Бигълоу, които публикува в „Туитър”, съобщи huffingtonpost.com. Авторът на „Американски психар” написа в социалната мрежа, че на Бигълоу се обръща внимание, защото е привлекателна жена, а не заради качествата й като режисьор.

Елис направи коментара по адрес на шума, който се вдига около най-новия филм на Бигълоу „Zero Dark Thirty”, който разказва за преследването на Осама Бин Ладен. В обръщение, писателят заяви:

„Направил съм си броня преди много време и вече дори не разбирам, когато стрелят по мен. Реакцията срещу думите ми за Бигълоу обаче наистина ми отвори очите. Разбрах критиките, чух ги. Когато се обърнах назад, видях, че трябва да си взема думите обратно. Затова пиша това. Никой не ме е молил. Правя такива неща, когато усетя болка. И много от критиките, последвали след моите публикации в „Туитър”, ме нараниха”.

Елис не за първи път разбунва духовете в „Туитър”. Преди време той нападна Дейвид Фостър Уолас, един от най-признатите американски автори, като го нарече „измамник” и с „мания за величие”. Освен това Елис многократно изявяваше възмущението си в социалната мрежа, че не е избран за сценарист на адаптацията на „Петдесет нюанса сиво”.

Брет Ийстън Елис е американски писател, роден през 1964 г. Неговите книги са преведени на 27 езика. Творчество е подчертано сатирично – иронията му е насочена в социалната сфера и е съчетана с екстремизъм. Най-известен е с романа си „Американски психар”, преведен на български. Друга негова популярна книга, „Лунен парк” (2005 г.) също е достъпна в родните книжарници.

Свързани заглавия
Стана ясно защо Брет Ийстън Елис нападна Дейвид Фостър Уолас
„Американски психар” ще бъде представен като мюзикъл
Топ 10 на писателите бохеми

Книги от Брет Ийстън Елис тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …