Начало / Любопитно / Бил Гейтс за любимите си книги през 2012 г.

Бил Гейтс за любимите си книги през 2012 г.

Бил Гейтс е световноизвестен, един от най-богатите хора на планетата, основател на „Microsoft”. Едно от нещата, които не се знаят за него е, че е голям любител на литературата. Порталът flavorwire.com представя любимите книги на Гейтс от изминаваща 2012 г. Произведенията не са класирани по определен ред.

„The Better Angels of Our Nature: Why Violence has Declined” от Стивън Пинкър.
 Гейтс: „Как да направиш света фундаментално по-добро място? Елиминирайки насилието, особено жестоката смърт, би било добро начало. Ученият Пинкър ни показва как ние правим точно това през годините. Триумфална книга!”

„Deng Xiaoping” от Езра Вогел.
 Гейтс: „Ако ще четеш книга за модерен Китай след Мао Дзедун, това е точният избор. Вогел изследва как Китай се превръща от една от най-бедните държави до световна сила.”

„The Quest” от Даниъл Йъргин.
 Гейтс: „Скоро прочетох новата книга на Даниъл Йъргин. Това е много ценен гид за комплексните фактори, определящи нуждите в съвременното общество.”

„Moonwalking with Einstein” от Джонатан Фоер.
Гейтс: „Никога не се бях замислял, че мога да подобря паметта си, като я разпространя на няколко различни носителя. Младият научен автор Джонатан Фоер ми отвори очите по този въпрос. Това е една от най-интересните книги, които съм чел.”

„Behind the Beautiful Forevers” от Катрин Буу.
Гейтс: „Скоро приключих тази книга на Буу. Много прилича на творба на Дикенс. Напомня ми, че в крайна сметка, човечността ни свързва.”

„One Billion Hungry: Can We Feed the World?” от Гордън Конуей.
Гейтс: „Конуей е сред най-големите експерти по въпросите за връзките между глада и земеделието. Неговата книга „One Billion Hungry: Can We Feed the World?” е много интересно четиво. Показва какво трябва да подобрим, за да елиминираме глада по света.”

„A World-Class Education” от Вивиан Стюарт.
Гейтс: „Преди половин век американците бяха абсолютни лидери в образованието. Днес, други нации ни изпреварват, що се отнася до знание и умения на учащите. Всеки американец трябва да прочете тази книга, за да види какво правят другите.”

„Academically Adrift” от Ричард Аръм и Джошипа Рокса.
Гейтс: „Преди да прочета тази книга, смятах за даденост, че колежите вършат много добра работа. Всъщност обаче няма реална система, която да показва резултатите от тяхната работа. Да отчита колко от учащите намират добра работа и успяват в живота и т.н.”

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …