Начало / Критика / Марк Твен: Нямаме сериозни доказателства, че хората имат морал

Марк Твен: Нямаме сериозни доказателства, че хората имат морал

Марк Твен е признат за най-великия американски хуморист. По много въпроси обаче той е имал философска гледна точка, която не съвпада с имиджа му на хуморист. В неговата автобиография има пасаж, в който той разсъждава за морала на хората и връзката му с интелекта.

Ето какво пише Марк Твен:

„Нямаме сериозни доказателства, че хората, като същества, имат морал. Човекът сам си е свидетел. Той не се определя за звяр или брутален, защото си приписва тези качества, които не са характерни за останалите живи същества. Въпреки това обаче, човекът се е доказал през годините като достатъчно кръвожаден и жесток. С едно нещо обаче той е над останалите животни – интелигентност. Отне му векове, за да демонстрира своята дарба, но най-накрая успява. Когато се е появил за първи път, човекът не е имал нищо друго, освен голите си ръце, с което да защитава живота си. И е бил точно толкова безпомощен, колкото заека, когато лъва, тигъра, мастодонта, слона или другите мощни зверове са заставали срещу него.
Що се отнася до издръжливост, той далеч не може да се конкурира с много други животни. За лекота, почти всяко животно може да го засрами, да не говорим за рибите. В очите е слепец в сравнение с насекомите. Интелектът му обаче го прави изключително ефективен. Неговият локомотив е по-бърз и по-издръжлив от животните. Тяхното зрение не може да се сравнява с телескопа и микроскопа. Силата на лъва и тигъра е нищо, сравнена дори с едно малокалибрено оръжие.
Така, постепенно, човекът се е изкачил на върха на хранителната верига. Физически той е просяк в сравнение с животните, но притежава дарбата на интелекта. Що се отнася до морал обаче, той продължава да е просяк. Дори е най-беден, поставен до другите живи същества. Боговете ценят само морала. Те не правят награждават интелекта. Ако интелектът е добре дошъл някъде на този свят, то това е в Ада, не в Рая”.

Марк Твен е литературен псевдоним на Самюъл Лангхорн Клемънс, който е роден през 1835 г. във Флорида, Мисури, САЩ. Той е известен с неповторимото си чувство за хумор и острите си коментари относно социалните проблеми. Неговите тези относно робството и расизма са причина за множество дебати. Най-известните му книги са „Приключенията на Том Сойер”, „Приключенията на Хъкълбери Фин”, „Принцът и просякът” и др.

Книги от Марк Твен тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …