Начало / България / С лекция „Загадките на кирилицата“ започна проектът „Шумен – живият град”

С лекция „Загадките на кирилицата“ започна проектът „Шумен – живият град”

Лекция „Загадките на кирилицата“  на проф. Веселин Панайотов от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ се състоя в петък в Регионалната библиотека  „Стилиян Чилингиров“, съобщи topnovini.bg.

„Нашата писменост е най-голямото ни национално богатство. Ние сме един от малкото народи, които имат собствен език, и трябва да познаваме историята на нашата азбука и да се стараем да я съхраним в тези динамични времена на интернет, социални медии и отслабнал интерес към литературата. Това ще стане чрез образование и културни прояви, каквато е и целта на проекта“, каза проф. Панайотов.

Събитието отбеляза началото на проекта „Шумен – живият град“, който в продължение на една година ще обогатява културния календар на жителите в региона. Инициативите по проекта са в подкрепа на кандидатурата на града за титлата „Европейска столица на културата 2019“. „Шумен – живият град“ е проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

В понеделник в „Радио Шумен” ще бъде открита и първата изложба от проекта, под надслов „Светлината българска – буквите български“, която  ще представи творбите на деца от 24 ЦДГ „Светулка“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …