Начало / Класации / 10-те най-продавани книги в Русия според „Форбс”

10-те най-продавани книги в Русия според „Форбс”

Русия продължава да е една от най-четящите нации в света, въпреки скептичните прогнози на еспертите. Влиятелното списание „Форбс” обяви топ 10 на най-продаваните книги в страната на Толстой и Пушкин. Данните са на базата на ранглистите на големите руски книжари.

Изборът на руснаците е малко странен, раздвоени са между духовността и нечестивостта, отбелязва с ирония „Новости литературы”. Причината е, че между най-популярните автори са  архимандрит Тихон, известен като изповедник на президента Путин, и еротичната авторка ЕЛ Джеймс.

Ето как изглежда Топ 10:

 „Несветите светци и други разкази” на архимандрит Тихон (Георгий Шевкунов) – продадена в 1,3 млн. тираж, номинирана за Книга на годината. Авторът разказва за пътя си от завършването на гимназия до ден-днешен, както и за срещите си с известни хора като Булат Окуджава, Сергей Бондарчук и др. Духовникът не е голям майстор на стила, но разказите му са кратки, четат се лесно, а отношението към Бога е с чувство за хумор вместо нравоучение.

„Черният град” на Борис Акунин – с продадени 250 хил. екземпляра, без да се броят електронните продажби и пиратските копия. Романът пренася читателя в Баку по времето на Първата световна война.

„Бой на тигри в долината” на Александра Маринина – 220 хил. тираж. Криминална история за хора, които получават наследство от 8 млн. рубли. – сюжет, който няма как да се размине без убийства и трагични произшествия.

„Петдесет нюанса сиво” на ЕЛ Джеймс – 171,4 хил. броя за продадени от 23 август досега, въпреки че критиците кръстиха романа „порно за мамички”.

„Аристономия” на Акунин и Чхартишвили – думата в заглавието е изобретена от Григорий Чхартишвили и означава самоуважение, стремеж към саморазвиване, мъжество, отговорност. Главният герой се лута между белите и чекистите, а идеята е, че властта на народа е възможна, когато всеки гражданин бъде подготвен да стане аристоном.

„Граждани на бесовете. 31 номер на художествената самодейност” на „Гражданин поет” – телевизионен проект, превърнат в книга, в която са събрани тестове на класиците Пушкин, Маяковски, Бродски, Некрасов, Шекспир и др. Тираж – 74 хил.

„Свещеният боклук” на Людмила Улицкая –  издателите не прецениха читателския интерес към романа и след първоначалните 40 хил. им се наложи да допечатат още 60 хил. Улицкая в момента е една от най-четените в Русия. Книгата обаче е необичайна – това е автобиографична проза, писана в продължение на 20 години.

„Странното пътешествие на мистър Долдри” на Марк Леви – авторът е основател на една от водещите строителни фирми във Франция. От 1999 г. се изявява и като писател с голям успех. Това е 12-ият му роман. Продадени са 32 хил. броя.

„Лодка” на Шарлота Роган – дебютен роман на 57-годишна домакиня и майка на три деца. Разказва за съдебен прецедент от ХІХ в., когато корабокрушенци са осъдени на смърт, затова че са убили останалите, за да се спасят.

„Призрак” на Ю Несбьо – норвежкият майстор на детективския жанр изправя героя си Хари Холе срещу наркотърговеца Призрака, когото никой не е виждал.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …