Начало / България / Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон”

Христо Карастоянов спечели наградата „Хеликон”

„Името“ на Христо Карастоянов спечели наградата за нова българска художествена проза „Хеликон“ . Това беше единадесетото издание на конкурса, зад който стои едноименната книжарска компания. Призът беше връчен на церемония в столичната книжарница „Хеликон-Витоша” в четвъртък вечерта. Миналогодишният победител Васил Георгиев връчи на Христо Карастоянов статуетката „Орлето на Хеликон”, изработена от Евгени Кузманов.

За наградата „Хеликон” се състезаваха 12 книги, издадени през последната година. Жури в състав Юри Лазаров (председател), Кристин Димитрова, Калин Донков, Андрей Захариев и Йордан Ефтимов е отличило Карастоянов   „за ангажирана с миналото белетристика, която – чрез съчетаване на приказка и журналистическо разследване – реанимира българската история като част от европейската, изкопава богатството на неочаквани ситуации и по този начин събужда традицията на документално оцветената проза”.

„Компромис в избора на победителя, както и на дванадесетте номинирани, няма”, заяви Юри Лазаров, а Андрей Захариев подчерта, че се подписва с чиста съвест.

Христо Карастоянов  си направи самокритика, споделяйки, че преди двадесет години е писал, че българската литература умира, но „Хеликон” и „Жанет-45” са го опровергали. Той обеща, че ще държи фронта, докато неговият внук Христо Карастоянов, връстник на наградата „Хеликон”, не поеме щафетата.

Поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов прочете Игор Чипев, в поздравлението беше подчертана ролята на „Хеликон” като културна институция.

От името на книжарници „Хеликон” Гинка Панайотова благодари на присъстващите, като отбеляза, че компанията навърши 20 години, че има 18 книжарници в 13 града на страната . „Големите ни постижения са  наградата „Хеликон” и фестивалът „Четящият човек”, създаден по повод  10-годишнината именно на наградата”, отбеляза Панайотова.

В кратките паузи на церемония музикалното трио „Силует” се погрижи високо актуалната атмосфера да бъде завършена.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …