Начало / България / Оля Стоянова спечели конкурса на Театър “София” за съвременна българска пиеса

Оля Стоянова спечели конкурса на Театър “София” за съвременна българска пиеса

“Покана за вечеря” на Оля Стоянова спечели конкурса на Театър “София” за съвременна българска пиеса, съобщи OFFNews .

“Написах пиесата за два дни. Това за мен е страшно много свободно време”, сподели Оля Стоянова пред OFFNews, която освен че пише интензивно, е и майка на три деца. ”Идеята и сюжетът обаче бяха дълго време в главата ми. “Покана за вечеря” разказва за това как едно семейство се сбогува с близък човек. Сбогуването е повод да си кажат всички неща, които са премълчавали през годините. Идеята беше това тъжно събитие да мине и през хумора, но не онзи еднопластов хумор, а да се говори за важните събития с повече лекота, разказа авторката на наградената пиеса”, заяви Стоянова.

Наградената пиеса ще бъде поставена на сцената на Театър “София” през следващия театрален сезон – 2013/2014 г. Тогава ще станат ясни имената на режисьора и актьорския състав в постановката.

По-рано тази година Оля Стоянова получи първа награда за пиесата “Малки ритуали за сбогуване” в националния конкурс за българска пиеса на абсурда “Наум Шопов”. Наградата раздели с Иван Димитров. Репетициите за пиесата се очаква да започнат до края на годината в Благоевград, където ще се играе.

Оля Стоянова е журналист и писател. Автор е на три стихосбирки “Фотографии” (2000), “Проза” (2002) и “Пътна карта” (2003), на романа  “Лични географии” (2005) и на сборник разкази “Какво сънуват вълците” (2011). Наскоро в съавторство със съпруга й Живко Джаков издадоха книгата “Пътеводител на дивите места”. Оля Стоянова има множество награди за поезия, проза и журналистика. Пиеси пише от близо година.

Книги от Оля Стоянова тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …