Начало / България / Христо Христов написа книга за кражбата на „История славянобългарска”

Христо Христов написа книга за кражбата на „История славянобългарска”

Излиза нова книга от разследващия журналист Христо Христов. „Операция МАРАТОН”, разкриваща кражбата на оригинала на „История славянобългарска” от бившата Държавна сигурност, ще има премиера на 17 декември, понеделник, в столичната галерия „Снежана” от 18,30 ч. Книгата ще бъде представена от проф. Кирил Топалов.

Разследването за операцията за кражбата на Паисиевата история от Първо главно управление на ДС е едно от големите разкрития, направени през последните години в резултат на изследване на архива на Държавна сигурност.То е и първото архивно откритие с важна за българската история факти, което е осъществено в читалнята на комисията по досиетата със съдействието на независимия държавен орган.

„Три са причините за появата на книга – пише в предговора авторът. – Първата е съществуването на действащ закон за архивите на бившата Държавна сигурност. Втората е дейността на комисията по досиетата. И третата причина е законовата възможност за достъп до разкритите от комисията данни за агентурното минало на проверени от нея лица, както и до целия архивен масив на репресивния апарат на БКП”.

Христо Христов има богат опит в проучването на архивите на ДС и е един от малкото, които е водил успешни съдебни битки за достъп до тях, осъждайки бившия министър на вътрешните работи Георги Петканов и бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров.
Изданието може да бъде намерено на книжния пазар от 17 декември.

Свързани заглавия
Христо Христов разкри как ДС е откраднала Паисиевата история от „Зограф“
Разследващият журналист Христо Христов: „Съвременни историци подменят историята“

Книги от Христо Христов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvo

Салвадор Дали създава шедьоври и за книги

Работата му като илюстратор включва известни произведения Работи дори върху Библията, която излиза в пет …