Начало / България / 103 години от рождението на Никола Вапцаров с чествания в Благоевград и Варна

103 години от рождението на Никола Вапцаров с чествания в Благоевград и Варна

В Благоевград отбелязваха 103 години от рождението на поета Никола Вапцаров, съобщи „Дарик”. Венци и цвеяа на признателност са поставени пред паметната плоча на поета, която се намира пред Драматичен театър  “Н. Вапцаров”.

С тържествен военен ритуал годишнината ще бъде отбелязана и от Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” във Варна, което днес чества патронния си празник. Церемонията ще започне в 14 ч с поднасяне на венци и цветя на паметника на Вапцаров. След това ще бъде представена книгата „Докосване до сътворението” на Мая Вапцарова, племенница на големия поет и моряк.

През 1926 г. Никола Вапцаров е приет в Морското машинно училище в морската столица. През 1930 г. постъпва на стаж на миноносеца „Дръзки”, а през април и май 1932 г. с кораба “Бургас” посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Десет години по-късно – на 23 юли 1942 година, е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян.

Въпреки краткия си живот Вапцаров (1909 -1942) е един от най-значимите поети в българската поезия, получил и световно признание. Негови стихове са преведени на над 50 езика и издадени в над 40 страни. Той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 г.

Свързани заглавия
Никола Вапцаров, съавтор на „Дело 585/1942 Никола Йонков Вапцаров”: Поетът е жертван от партията и от тогавашната власт
Книга ще разкрие тайните от процеса срещу Вапцаров

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

snimka Nikoela kniga 3

Никоела Иванова: Там, където приказките свършват, трябва да започне разговор с родителите

С авторката на три красиво илюстрирани детски книжки от поредицата „Прегръдки“ – Никоела Иванова, говорим за поучителните …