Начало / Свят / Книга за Холокоста спечели образователна награда

Книга за Холокоста спечели образователна награда

Книга за Холокоста спечели образователната литературна награда „ALCS Educational Writers’ Award”, съобщи „Гардиън”. „Terezín: A Story of the Holocaust” от Рут Томсън описва историята на концентрационния лагер в град Терезин, тогавашна Чехословакия. Екипът на журито заяви, че творбата, която е насочена към читатели между 11 и 18 години, изпълнява перфектно мисията на наградата „да олицетворява образователното писане и да вдъхновява децата да четат и да научават нови неща”.

Книгата на Томсън е придружена с експресивни картини. „Трябва да обгърнеш с наратива си картините, за да имаш успех сред младите читатели. Нужен ти е съюз между думи и образи”, казва тя. Като образователен автор, Томсън е разочарована, че не отделя прекалено малко внимание на нехудожествената литература за деца.

„Училищните библиотеки я прекъснаха, книжарниците предлагат ограничен брой заглавия. Аз пък си мисля, че има много деца, които искат да научат за различни хора, места ., нехудожествената литература е ключова за децата”, каза още Томсън.

Тя допълва, че идеята за книгата й е хрумнала докато правила проучване на изкуството по време на Холокоста. Натъкнала се на картини на художника Лев Хаас в лондонския музей „London Jewish Museum of Art”.  Впоследствие разбрала, че самият Хаас е бил затворен в концентрационния лагер в Терезин.

Творбата е базирана на интервюта, събирани от оцелели от концлагери, които живеят в Прага и Терезин. Томсън споделя, че е избрала този подход, защото „не исках да разкажа аз историята. Никой освен те самите не може да разкаже по-добре и по-точно какво им се е случило”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …