Начало / Свят / Книга за Холокоста спечели образователна награда

Книга за Холокоста спечели образователна награда

Книга за Холокоста спечели образователната литературна награда „ALCS Educational Writers’ Award”, съобщи „Гардиън”. „Terezín: A Story of the Holocaust” от Рут Томсън описва историята на концентрационния лагер в град Терезин, тогавашна Чехословакия. Екипът на журито заяви, че творбата, която е насочена към читатели между 11 и 18 години, изпълнява перфектно мисията на наградата „да олицетворява образователното писане и да вдъхновява децата да четат и да научават нови неща”.

Книгата на Томсън е придружена с експресивни картини. „Трябва да обгърнеш с наратива си картините, за да имаш успех сред младите читатели. Нужен ти е съюз между думи и образи”, казва тя. Като образователен автор, Томсън е разочарована, че не отделя прекалено малко внимание на нехудожествената литература за деца.

„Училищните библиотеки я прекъснаха, книжарниците предлагат ограничен брой заглавия. Аз пък си мисля, че има много деца, които искат да научат за различни хора, места ., нехудожествената литература е ключова за децата”, каза още Томсън.

Тя допълва, че идеята за книгата й е хрумнала докато правила проучване на изкуството по време на Холокоста. Натъкнала се на картини на художника Лев Хаас в лондонския музей „London Jewish Museum of Art”.  Впоследствие разбрала, че самият Хаас е бил затворен в концентрационния лагер в Терезин.

Творбата е базирана на интервюта, събирани от оцелели от концлагери, които живеят в Прага и Терезин. Томсън споделя, че е избрала този подход, защото „не исках да разкажа аз историята. Никой освен те самите не може да разкаже по-добре и по-точно какво им се е случило”.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …