Начало / България / Книга ще разкрие тайните от процеса срещу Вапцаров

Книга ще разкрие тайните от процеса срещу Вапцаров

В сряда в къщата-музей „Никола Йонков Вапцаров” в София ще бъде представена книгата „Дело 585/ 1942 – Никола Йонков Вапцаров”.  Наследниците на поета публикуват книгата по случай 70 години от разстрела на Вапцаров. От утре тя ще се продава в книжарниците.

Никола Николов Вапцаров – юрист, с помощта на баща си Никола Борисов Вапцаров (племенник на поета) е проучил цялото дело в детайли, съобщи агенция „Фокус”. Изданието в обем над 600 страници представлява факсимилета на оригиналните документи по делото. Книгата е с кратък коментар. Авторите са убедени, че с излизането й ще се промени отношението към Никола  Вапцаров.

Ето какво казва Никола Вапцаров пред „Фокус”:

 За нашата фамилия представляваше изключителен интерес това дело, защото то е засекретено на 11 септември 1944 г. по непонятни причини и е разсекретено през 2011 г. Останахме страшно изненадани и на много въпроси си отговорихме едва сега. В книгата има коментар от наша страна от около 50 страници.
Даваме светлина по въпроса за ареста. Средствата, които подсъдимите са получили, не са за партията, а за съпротивата. Това са средства от помощите, хвърлени от англичаните през 1941 г. за подпомагане на съпротивата, за създаване на партизански отряди в България, Гърция и Сърбия.
Цялото дело е много сериозно прочиствано. Прави впечатление примерно, че на основни, видни членове на БРП показанията са четвърт страничка, а на другите, примерно на Вапцаров, са 27 страници. Значи другите показания са изчезнали.
Това дело е било неудобно толкова дълго време, защото в него, като го четете, виждате имената на всички почти, които след 9 септември са ни ръководили. Всеки, който се е допрял до Гешев, е получил отмяна на смъртната си присъда, това значи, че е сключил сделка. И тези имена явно фигурират в списъка на помилваните от Гешев.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …