Начало / България / Журито на наградата „Хеликон” връчи грамоти на есенните номинирани

Журито на наградата „Хеликон” връчи грамоти на есенните номинирани

Официалната церемония по връчването на есенните номинации за наградата „Хеликон” се състоя в столичната „Хеликон-България” вечерта на 5 декември. Председателят на журито Юри Лазаров изрази удоволствието си от интелектуалната атмосфера в книжарницата и обяви оценяващите: Калин Донков, Андрей Захариев, Кристин Димитрова, Йордан Ефтимов.

Трите номинирани книги са: „Господ слиза в Атина”, „Сбогом, Агата Кристи/100% крими” и „Не казвай на майка си”. Авторите Александър Секулов и Андрея Илиев получиха официални грамоти  с приложено към тях “бижу”- стилизирана фигурка на орлето на „Хеликон”, символ на наградата. Николай Фенерски не присъства на церемонията.

Андрей Захариев наблегна на елитарността на пространството и в същия дух представи Александър Секулов , в чиято книга “Господ слиза в Атина” съзря  “изстрели  на журналистиката” и акцентира върху динамиката на сюжета, сравнявайки го с тази на живия репортаж. Секулов каза, че тази награда структурира българската литература.

Андрея Илиев, номиниран с романа “Агата Кристи, 100% крими”, влезе в социалния тон и вплете в благодарностите си спомена за атентата в църквата “Св.Неделя”- основна тема на книгата и на част от  произведенията му досега. Той доби особена популярност напоследък с “Непознатият Гешев” – смело написана документалистика.

Издателят Мартин Христов представи третия номиниран – Николай Фенерски. Той го извини за отсъствието му и благодари на създателите на наградата „Хеликон”, подчертавайки, че тя е единственият значим и автентичен приз за съвременната българска белетристика.

Авторите прочетоха откъси от произведенията си, а групата “Акустик пойнт” с музикалните си паузи даде време на публиката да ги осмисли.

Победителят за 2012 г. ще бъде обявен на 12 декември в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …