Начало / Свят / Потвърдено: Най-старата книга в Северна Америка ще бъде продадена

Потвърдено: Най-старата книга в Северна Америка ще бъде продадена

Бостънската църква „Old South Church” ще продаде едно от двете си копия на „Bay Psalm Book” –  най-старата книга, публикувана в Северна Америка, информира „Гардиън”. Църквата взе решението след гласуване. Очаква се на търг цената на произведението да достигне 20 милиона долара. С продажбата на книгата и още от скъпоценностите в архива на „Old South Church”, тя ще осигури финансовото си бъдеще и ще продължи своята дейност.

„Bay Psalm Book” е псалтир, отпечатан в Кеймбридж, Масачузетс, през 1640 г. Той представлява превод на псалмите на древния владетел Давид, дело на пуритански свещеници. Тогава са отпечатани стотици копия, но в наши дни е известно съществуването само на 11, като 2 от тях са притежание на „Old South Church”, която функционира от 1669 г. и се смята, че там е кръстен Бенджамин Франклин.

Макар мнозинството при вота да гласува за продажба, не всички членове на църквата са съгласни с решението: „Ако продаваме културни наследства, за да заменим собствената си щедрост към църквата, бъдещите поколения ще ме запомнят като глупак. Това е най-доброто, за което мога да се надявам”, коментира Дан Бъргстресър, дългогодишен спонсор на църквата.

Елинор Дженсън, която гласува за продажбата, каза: „Беше дошло време църквата да вземе решение дали да седи и да се любува на скъпоценностите си или да свършат нещо, което ще бъде наистина полезно”.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …