Начало / Свят / Потвърдено: Най-старата книга в Северна Америка ще бъде продадена

Потвърдено: Най-старата книга в Северна Америка ще бъде продадена

Бостънската църква „Old South Church” ще продаде едно от двете си копия на „Bay Psalm Book” –  най-старата книга, публикувана в Северна Америка, информира „Гардиън”. Църквата взе решението след гласуване. Очаква се на търг цената на произведението да достигне 20 милиона долара. С продажбата на книгата и още от скъпоценностите в архива на „Old South Church”, тя ще осигури финансовото си бъдеще и ще продължи своята дейност.

„Bay Psalm Book” е псалтир, отпечатан в Кеймбридж, Масачузетс, през 1640 г. Той представлява превод на псалмите на древния владетел Давид, дело на пуритански свещеници. Тогава са отпечатани стотици копия, но в наши дни е известно съществуването само на 11, като 2 от тях са притежание на „Old South Church”, която функционира от 1669 г. и се смята, че там е кръстен Бенджамин Франклин.

Макар мнозинството при вота да гласува за продажба, не всички членове на църквата са съгласни с решението: „Ако продаваме културни наследства, за да заменим собствената си щедрост към църквата, бъдещите поколения ще ме запомнят като глупак. Това е най-доброто, за което мога да се надявам”, коментира Дан Бъргстресър, дългогодишен спонсор на църквата.

Елинор Дженсън, която гласува за продажбата, каза: „Беше дошло време църквата да вземе решение дали да седи и да се любува на скъпоценностите си или да свършат нещо, което ще бъде наистина полезно”.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …