Начало / България / Започна ХХХІ международен панаир на книгата

Започна ХХХІ международен панаир на книгата

С академично закъснение от 15 минути започна официалната церемония по откриването на ХХХІ международен панаир на книгата в  София. Тя се състоя днес, 4 декември, в централното фоайе на НДК пред щанда на „Хеликон”.

Председателят на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров заяви в традиционното си слово, че това е вероятно най-големият панаир, провеждан досега  – 145 издатели и книготърговци са разположили своите щандове на 3 от етажите на НДК. Той изтъкна и голямата културна програма на панаира и пожела икономически успехи на всички участници. Тодоров призна, че браншът е в криза, но се надява, че отиващата си 2012 г. е последната критична.

Тибор Наврачич, вицепремиер на Унгария – страната почетен гост на Панаира, подчерта, че 24 книги от негови сънародници са преведени на български през 2012 г. с финансова помощ от унгарското правителство. Наврачич акцентира и върху факта, че няма държава в света, която да процъфтява икономически и да е обърнала гръб на езика и културата. Той даде пример с Финландия и Естония, които отново са открили своя език и упорито популяризират своите литература и култура. „По този път върви и Унгария”, заяви Наврачич.

„Гледаме със завист към Унгария”, подхвърли Тодоров.

Посланикът на Аржентина Гийермо Асарк призова българските издатели да потърсят информация за новите книги, които излизат в страната му. „Нашите книги са държавна политика. Искам с радост да подчертая, че България е на шесто място в света по издаване на аржентинска литература”, сподели Асарк.

Към поздравленията се включиха министърът на културата Сергей Игнатов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Истинско шоу предизвика Алън Пийз – един от най-успешните автори в света, написал 16 бестселъра, между които и „Езикът на тялото”. Неговите книги са преведени на 52 езика и са продадени в над 25 млн.  копия. Телевизионните му поредици и интернет клипове са гледани от над 100 милиона зрители. Заради експертните си познания и голяма популярност в сферата на комуникациите той е наричан не без основание “Mr. Body Language”. Пийз благодари за хубавото небе и снега в София, постави книгата си небрежно на земята и свободно, без притеснения, обясни защо официалните лица на церемонията си държат ръцете една в друга, отпращайки ги далече в детството им. Хитовият автор заяви, че България е поне 45 години назад от световното развитие, „но това е и хубаво, защото може да избегнете грешките на другите.Трябва да знаете, че българите сте единствените в света, при които кимането за „да” и „не” е обратно на останалите. Затова и светът не ви разбира”, заяви с усмивка Пийз.

Панаирът ще бъде отворен до 9 декември. Входът и събитията от културната програма са свободни.

Поледицата превърна влизането за откриването на панаира в рисково начинание заради леда пред централния вход на НДК. Въпреки че следобед снегът беше поизчистен, а отчасти се разтопи, мокрите плочки са хлъзгави и посетителите трябва да бъдат внимателни.

Свързани заглавия
XXXI Софийски международен панаир на книгата от 4 до 9 декември
Събитията на Софийския международен панаир на книгата

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …