Начало / Интервюта / Александра Потър: Пиша сякаш гледам филм

Александра Потър: Пиша сякаш гледам филм

От 5 декември на българския книжен пазар ще излезе романа на Александра Потър  „Да започнем отначало“. Българският читател я познава от „Внимавай какво си пожелаваш“, „Без гордост и предразсъдъци“, „Ако върнеш времето назад“ и „Ти, който не си за мен“”
Родена е в Брадфорд, Англия. Завършила е университета в Ливърпул. Първоначално работи като журналист и заместник-редактор в най-тиражираните дамски списания в Англия –  ELLE, Company, She, Red, More!, Here и Cosmopolitan. Впоследствие заминава за Сидни, Австралия, където продължава кариерата си в австралийския  Vogue и в сп. Cleo.
Но истинската мечта на Александра Потър е да пише. Самата тя признава, че планира да стане писател още от шестгодишна: „Произхождам от малко английско градче, наречено Брадфорд, където са израснали сестрите Бронте. Моята майка ми разказваше за „Брулени хълмове” и „Джейн Еър”. В музея има изложени малки книжки, в които те са писали свои разкази като деца. Тези миниатюрни книжки ме впечатлиха много и помня, че когато се прибрах у дома, се опитах сама да напиша такава. Оттогава започнаха опитите ми да пиша разкази и романи. Така че това е мой отдавнашен стремеж, но все пак беше по-скоро мечта. Всъщност не вярвах, че някой като мен може да се справи с това. Смятах, че човек трябва да е наистина специален, за да стане писател“.
Според критиците три неща привличат особено силно читателската публика към книгите на Александра Потър – хуморът и позитивният поглед към света, които са характерни за всяка добре написана романтична комедия, и неповторимият писателски стил, който сякаш разиграва сюжета не просто в думи, а в образи.
–––––––––––-

Откъде черпите вдъхновение за идеите и сюжетите в романите си?
–     Харесва ми да мисля нестандартно, да прекрачвам границите на обичайното. Постоянно си казвам наум: „Представи си, че…”. Например представи си, че излизаш на среща с мистър Дарси. Или, представи си, че срещнеш двайсетгодишното си аз… Всички тези идеи са ме очаровали и се надявам, че и читателите са намерили същото удоволствие и забавление в тях.

Винаги ли знаете как ще свършат романите ви, докато ги пишете, или краят се разкрива пред вас в процеса на писане?
–     Първите няколко месеца от работата по всеки роман седя на масата пред белия лист и внимателно начертавам сюжета. За мен е важно да създам една добра главна линия, да съм наясно какво послание искам да предам, какъв край точно искам да има. След това започвам отзад-напред, така да се каже – оформям героите, образа им, причините за действията им, тяхната мотивация.

Винаги ли сте искали да бъдете писател? Ако не се занимавахте с това, каква кариера щяхте да изберете?
–     Наскоро разчиствах апартамента на родителите си и открих няколко „романа”, които съм писала като дете. Първият – когато съм била на девет години! В него става дума за вълшебното десето стъпало на едно стълбище. Беше изумително да си припомня това, защото си дадох сметка, че още тогава съм писала истории с магически елементи. Винаги съм обичала да пиша – като начин да изразявам себе си, но освен това обичам и изкуството и дори спечелих няколко конкурса, когато бях по-малка. Всъщност бях решила да се посветя на рисуването, но в последния момент промених намеренията си и записах английска литература в университета. Така че, ако не бях станала писател, сигурно щях да избера професия, в която е включено рисуването и изкуството като цяло.

Има ли конкретни книги или автори, които са ви повлияли и оформили вашия стил на писане?
–     Може би съм доста различна от повечето писатели, защото пиша много „визуално”. Представям си как сцената се разиграва пред очите ми и я описвам. Сякаш гледам филм. Причината е, че като малка бях голям почитател на киното и все още съм такава. Когато писах първия си роман, исках да пресъздам същото усещане, което човек изпитва, когато гледа филм. Исках читателите ми да поемат на пътуване и когато стигнат до края на книгата, да останат със същото добро чувство, което имат на излизане от киносалона. В това отношение бях много повлияна от всички романтични комедии като „Когато Хари срещна Сали”, „Ани Хол” и, общо взето, всичко от Ричард Къртис.

Какви книги обичате най-много да четете? Подобни на вашите или нещо съвсем различно като жанр?
–     Предпочитам да чета книги, напълно различни от тези, които аз пиша – голям почитател съм на автобиографиите. Колкото са по-пикантни, толкова по-добре!

Имаме вълнуваща новина – „Ти, който не си за мен” скоро ще се превърне във филм за големия екран. Кой от другите ви романи според вас е подходящ за такава филмова адаптация?
–     Опасявам се, че съм пристрастна и ще отговаря: „Всичките!”. Всъщност филмовите права за някои от другите ми книги също са продадени. Мисля, че „Без гордост и предразсъдъци” също е много подходящ текст за филм… Само си представете всички тези прекрасни костюми!

След „Да започнем отначало” вече знаем, че пишете нова книга. Нещо, което може да ни разкриете за нея?
–     Това ще бъде първи роман от серия от пет книги. Много се вълнувам, защото за първи път пиша серия романи! Героинята е страхотна, основната идея и концепция също, така че само ни остава да стискаме палци читателите да приемат тази нова книга и да искат да прочетат цялата поредица. Мога да кажа само, че в първата част действието се развива в магическия свят на Индия. Прекарах цял месец там в проучвания и това наистина е изумителна страна…

 

Източник: Pageturnbooks.wix.com

Книги от Александра Потър тук

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …