Начало / Автори / Загадките около Яна Язова остават

Загадките около Яна Язова остават

На 23 май се навършиха 99 години от рождението й

 

На 23 май се навършват 99 години от рождението на Яна Язова – авторът на романите „Левски”, „Бенковски”, Шипка”. Язова е част от литературния живот в България между двете световни войни. Любовната й авантюра с литературоведа Александър Балабанов и талантливата й поезия и проза я вкарват в жълтите хроники на вестниците тогава. Именно Балабанов, който е неин критик и меценат, измисля псевдонима й Яна Язова. Тя е родена като Люба Ганчева в Лом. На нейно име е учреден литературен конкурс.

През 30-те години на ХХ в. Язова специализира в Сорбоната, Франция, след като завършва славянска филология в СУ „Климент Охридски”.
След преврата на 9 септември 1944 г. Язова заживява изолирано. Едва през 1960 г. предлага романа си „Левски” за публикуване, но издателство „Народна култура” го отхвърля. През август 1974 г. откриват тялото на писателката безжизнено в софийското й жилище. Оттук започва един от най големите скандали в българската литература – изчезването на ръкописите на неиздадените й романи писани в годините на т.нар. народна власт.

Изследователят на архивите на Язова Петър Величков твърди, че тя е убита от ДС, а оригиналите на творбите й са присвоени от писателя Николай Хайтов. През 2007 г. Величков публикува книгата “Яна Язова: проклятието на дарбата”, в която излага подробно своята позиция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …