Начало / Автори / Ежедневието на известните писатели – част 2

Ежедневието на известните писатели – част 2

 Днес ви предлагаме 3 писателки – Сюзън Зонтаг, Симон дьо Бовоар и Мая Анджелоу.

Сюзан Зонтаг в интервю от 1977 г.: „Започвам от утре, ако не и от днес. Ще ставам всяка сутрин не по-късно от 8 ч (мога да наруша това правило един път в седмицата). Ще обядвам само с Роджър Строс (не излизам навън за обяд. Мога да наруша това правило един път на две седмици). Ще пиша в тетрадка всеки ден. Ще кажа на хората да не ми се обаждат сутрин, или пък няма да си вдигам телефона. Ще се опитам да огранича четенето – само вечер (чета прекалено много, за да избягам от писането). Ще отговарям на писма веднъж в седмицата (петък – трябва да ходя тогава до болницата така или иначе)”.

Симон дьо Бовоар в интервю от 1965 г.: „Винаги бързам да тръгна на някъде, макар че мразя да стартирам деня. Ставам, пия чай, до към 10 ч, след което започвам и работя до 13 ч. След това се виждам с приятели. После, към 17 ч отново започвам работа до към 21 ч. Не изпитвам трудности да започна отново следобед. В повечето случай изпитвам удоволствие да работя. Ако работата върви добре, прекарвам половин час в препрочитане на това, което съм написала предния ден и правя няколко поправки. След това продължавам. За да продължа напред, ми е необходимо да видя докъде съм стигнала”.

Мая Анджелоу в интервю от 1990 г.: „Пиша сутрин, след което се прибирам вкъщи, за да си взема душ. Защото писането, както знаете, е тежка работа и е необходимо двойно измиване. След това отивам до магазина – аз съм сериозен готвач – и се правя на нормална. Водя разговори като „Как си? Добре, а ти? Благодаря” и отново се прибирам. Приготвям вечеря за гостите, свещите, хубавата музика и подобни неща. В повечето случаи съм написала 9 страници, от които ще запазя 2 и половина или 3. Най-жестокият момент е да си признаеш, че не става. Гледам да докарам до 50 страници, които не са зле. Работя с един редактор от 1967 г. Много пъти ми е задавал въпроси от сорта на това защо използвам точка и запетая вместо само запетая. И аз много пъти съм му казвала, че няма му говоря повече. Сбогом. Това беше. Благодаря, но няма да работим повече заедно. След това чета ръкописа и виждам неговите поправки. Обаждам му се, признавам, че е бил прав. Казвам му да не ми припомня случая никога, в противен случай няма да му проговоря отново”.

Свързани заглавия
Ежедневието на известните писатели – част І

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …