Начало / България / Желю Желев дописва „Фашизмът“

Желю Желев дописва „Фашизмът“

Предстои излизането на четвъртото българско издание на „Фашизмът“, защото тя има и около 10-11 издания на други езици – английски, френски, руски, турски, азербайджански, македонски, каза в интервю за БГНЕС д-р Желю Желев, първият демократично избран президент на България /1990-1997 г./.

Това не е просто препечатване на предишни издания. Става дума за фашизма. И понеже за комунизма вече има много повече, отколкото за фашизма, заглавието е „Фашизмът“, 30 години по-късно и тоталитарните режими на комунизма и фашизма. – „Тоталитарните близнаци“, уточни авторът, чието първо издание на историческото изследване беше спряно през дни след излизането си през 1982 година.

Новото издание съдържа портрети на Хитлер и на Сталин – тоталитарните близнаци, които са едноутробни и тяхната майчина утроба е държавният капитализъм. Обаче не са еднояйчни. С тази политическа гинекология няма много възможност да се разбере, защото те са разнородни в генезиса си, там, откъдето тръгват. Комунизмът тръгва от крайно леви идеи и идеология, фашизмът тръгва – обратно – от крайнодесни идеи и идеология. Тук вече в рамките на тоталитаризма се правят сравнения между двата типа тоталитарни режими. Това помага твърде много да се разберат събития, за които ние невинаги си даваме сметка. Например, защо комунизмът просъществува в Съветския съюз 70 години без няколко месеца. Третият райх в Германия просъществува 12 години 3 месеца и 6 дни. Те са несравними. Също и другите комунистически и фашистки режими. В Съветския блок комунистическите държави бяха сателити на Съветския съюз, но и пълни копия на Съветския съюз в това отношение, припомня д-р Желев. Фашистките държави като Италия, Франкова Испания, Португалия, някои от тях просъществуваха средно по 20-25 до 30 години. Комунистическите държави, които възникнаха след края на Втората световна война, и загинаха от „нежните революции“ през 1989 г., просъществуваха 40-43 години. Комунистическите държави просъществуваха по-дълго време, защото са по-тоталитарни.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …