Начало / България / Първата балканска вечер на турската поезия се проведе в Кърджали

Първата балканска вечер на турската поезия се проведе в Кърджали

Валията на Одрин Хасан Дуруер откри в кърджалийския Дом на културата Първата балканска среща на турската поезия. Залата се оказа тясна, за да побере всички любители на перото от няколко поколения, съобщи focus-news.net. Проявата се проведе под егидата и с подкрепата на областния управител на Одрин Хасан Дуруер. Организатор е Дружеството за турска култура и изкуство с председател Мюзеки Ахмед.

Поетичната среща бе уважена от генералния консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи и 40-членна делегация от Одрин, която бе на опознавателна визита в Кърджали. Тук бяха още омбудсманът Хакиф Емин, зам.-областният управител Есат Садък, кметове на общини.

На Първата балканска вечер на турската поезия участваха 15 даровити творци на перото от България, Турция, Косово, Гърция, Македония, Молдова. Най-младият от тях бе 17-годишната Джанан Юзер от Призрен, Косово, а най-възрастният 75-годишният Сабри Алагьоз от България. Нашите бяха представени още от Дурхан Али, Байрам Кушку, Хабибе Ахмедова, Хасан Сюлейман и Ресмие Мюмюн.

Областният управител на Одрин Хасан Дуруер заяви, че обича поезията и се чувства щастлив да открие тук в сърцето на Източните Родопи културната инициатива. Той подчерта, че корените на турската литература са създадени от балкански поети и писатели.

„Сега в Турция мнозинството от поетите са с балкански произход. Надявам се тази среща да се превърне в традиция”, заяви Дуруер и допълни, че отсека нататък Одрин ще бъде по-близо до Кърджали, Арда и Марица ще сплотят още повече отношенията си. Турският държавен дипломат подчерта още, че съвместните културни връзки ще продължат всеки месец с организиране на вечери в областта на литературата и изкуството, театрални постановки, конференции. От началото на следващата година ще започне издаването на месечно литературно списание на балканските поети.

Генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи каза, че с поезията през вековете турската нация е преживяла и радостни и тъжни моменти и уточни, че самият той аматьорски се занимава с поезия. Турският дипломат прочете любимото си стихотворение „Когато мислех за баща си” от първата му книга „Поезия в четири града”, издадена през 2008 г. и написана в четири различни града – Анкара, Истанбул, Москва и Лондон.

Кметът на Кърджали заяви, че градът е стратегическо място не само в България, но и в Европа и на Балканския полуостров. „Ние сме изключително толерантни хора, винаги сме били град на толерантността”, каза инж. Азис. Той изказа сърдечните си благодарности към организаторите на поетичната среща.

Второто издание на Балканската среща на турската поезия ще се проведе през октомври 2013 г. в Молдова.

Фото: kardjalinews.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

235047_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (27 юни – 3 юли)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Спаринг партньори от Джон Гришам 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева …

Един коментар

 1. Васил Петров

  Наши читалища стават центрове за протурската пропаганда на ДПС
  На площада в Кърджали начело в дните на „Орфеева лира” се вее…турското знаме!
  Докато вече двайсет години нашите управници нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава и след като безпрепятсвено нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – българските народни читалища. Тези наши светилници от епохата на Възраждането и национално- освободителната борба. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на петвековния варварски геноцид, без аналог в културна Европа.

  В „Крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали (с истинско, българско име Жерково, което кой знае защо още не е възстановено, а носи това срамно, неблагозвучно и обидно като грозен спомен от робството име!) традиционно се провежда среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия за европейска култура“, назована гръмко… „Орфеева лира”! Всъщност, в това жалко подобие на фестивал участват предимно писатели от Турция, Косово, Албания и Македония, но не и от другите балкански славянски страни.
  Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил… от турски произход и всъщност се казвал… Омер! Сега пък турски „писатели” и „културни дейци“ под егидата на тракийския певец на Родопа – Орфей правят нескопосан и нагъл опит да обединяват писатели от полуострова, макар Турция съвсем да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия, и въпреки че няма участници от всички страни в региона. На мястото, където тя се провежда, на преден план се вее турското знаме с полумесеца!
  И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на общината / с кмет – скандалния Хасан Азис!/, от Съюзът на българските писатели / с председател Николай Петев/ и , за съжаление, и от Министерството на българската култура, което субсидира българските народни читалища, но изобщо не е в състояние да спре тази ужасяваща по своите мащаби турцизация. Нещо повече – Министерството иска да открие…Турски културен център в София и български в Турция, а с най-близката по нас страна, Румъния, все още сме открили подобни институти.
  При това в грубо, драстично, антиконституционно нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.
  Пак в Кърджали, България, без разрешението на нашите безхаберни управляващи, Република Турция проведе „международния си конгрес по турски език”! Не в Анкара, Измир или Цариград, а в българския град Кърджали?! Наистина, турската „културна” експанзия, финансирана щедро и целенасочено от Анкара, набира сили и вече дава горчивите си плодове, докато нашето правителство, премиерът и президентът нехаят.
  Повечето от читалищата в Кърджалийския регион / може да се нарече вече „вилает”!/ са вече напълно турцизирани. Те носят все още имената на великите българи Вазов, Ботев, Каравелов, Славейков, но ако влезете в тях, ще установите, че са напълно турски. С турци – секретари и директори, управителни съвети с по един-двама българи, купени от противоконституционната партия ДПС и с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда.
  Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на… Турската република, чества се „великият Ататюрк” и неговата прогресивна и хуманна младотурска „република” (изклала наведнъж само 1,5 арменци- християни и прогонила, ограбила или избила зверски стотици хиляди тракийски българи!), пропагандират се средновековните турски обичаи и този азиатски език, а в същото време това население, в това число и младите, не може да говори български и системно, целенасочено и упорито се обезбългарява и турцизира пред равнодушния поглед на правителството.
  Дори невръстни деца пеят на турски език химна „Турция е в сърцето ми!”… А доскорошната ресорна зам. министърка на културата – чалга поетесата Надежда Захариева, иначе вдовица на поета – патриот Дамян Дамянов, след като се продаде на Агент Сава -Доган, стигна дотам, че дори предложи… прекрояване на Закона за българските народните читалища в угода на Анкара.
  Пък после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналистки и журналисти като Мадам В. са склонни да величаят като „мъдър политик”. А и не само тя…Самият той каза: „Вижте картата на България!” По тази карта сега работи, уж, отцепилият се „сив вълк” Касим Дал, един от основателите на турската терористична организация у нас, известна с атентатите във Врана,Сливен, Пловдив, гара Буново и др.
  В смисъл какво българско е останало от Югоизточна и Североизточна България?… Впрочем в Анкара вече печатат карти за училищата, в които близо една трета от България (засега!) попада в територията на Република Турция! А в турската карта за Америка българските градове са обозначени като: Фелибе, Русчук, Ески Заара, Долна Джумая…
  А в град Джебел преименуваха главната улица от „Жельо Войвода” с името на поробителя на Балканите „Баязид Йълдъръм”. / Все едно в Тел Авив да назоват улица на името на Адолф Хитлер!/.
  Да не говорим за последствията от тази упорита и системна асимилаторска „културна” политика – част от „доктрината Йозал”, за масираната турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за поголовното турцизиране на българите – помаци, които доскоро изобщо не знаеха турски! Но Агент Сава се закле пред Анкара, че ще ги турцизира и това вече се случи. Там турските медресета и джамии – вече стотици! – никнат направо като гъби след дъжд… А правителството се прави, че изобщо не ги вижда.
  Странно е как още са оцелели българските имена на някои от читалищата в кърджалийско, като тези на „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”, докато читалището в центъра на областта Кърджали направо се кичи гордо… с турското „Юмер Лютфи”.
  Не е за вярване, но сайтът на тази културна институция има и версия на турски език, в която изявите на читалището се афишират като новини от… Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за… кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, който уж, се обедини с българския драматичен театър „Димитър Димов”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и тъжна! А в същото време се закри Родопският драматичен театър в Смолян, застрашен е и прочутият Ансамбъл „Родопа” от Смолян, докато стотици турски и арабски емисари- фундаменталисти шетат из този край и го обезбългаряват системно и целенасочено!
  Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, или унищожения театър в Силистра / единственият културен институт в този древен български град!/ са превърнати в „открити сцени” или по-точно съставите им са ликвидирани! И докато българската култура едва крета, без пари и без подкрепата на държавата, турцизацията върви мащабно и с ускорени темпове!
  А имаме и…национален читалищен съюз? Интересно, защо?
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Прочетено във Фрог Нюз

  Кметицата на българския град Крумовград… Себихан Мехмед забрани със заповед експонирането на фотоизложбата „Златните съкровища на България“. Фотографиите са подредени от Академията за европейска култура „Орфеева лира“.

  С откриването на изложбата днес в Крумовград трябваше да започне семинар под надслов „Култура на златото“. Скандалната забрана обаче може да помрачи изявата, в която участват гости от 7 европейски страни. Това съобщиха организаторите на мероприятието гражданско сдружение „Заедно“ и АЕК „Орфеева лира“.
  Мотивите за забраната били, че фотоизложбата можела да предизвика негативни реакции сред жителите на града, което от своя страна било пряка заплаха за обществения ред в Крумовград.

  Всъщност се оказа, че турските кметове на три съседни родопски селища, са депозирали декларации в общината в Крумовград, че ако се открие такава изложба, ще организират масови протести. За да избегне ситуацията кметицата Себихан Мехмед решила да… забрани международния пленер.

  Междувременно чуждестранни участници в културния празник, съпроводени от Иван Есенски, изпълнителен секретар на „Орфеева лира“, се срещнаха с областния управител на Кърджали Ангел Коджаманов. Те му обяснили абсурдната ситуация. Получили разбиране, но не и реална подкрепа.

  ”Така или иначе ние ще проведем пленера, а изложбата ще разположим на закрито, за да не дразним турските кметове. Те явно нещо са се объркали и намесват спорове за добив на злато и някакви политико-верски подбуди в чисто културно мероприятие, коментираха за Frognews.bg хора от Крумовград.

  Междувременно се оказа, че кметицата Мехмед се е разболяла и е излязла в отпуск.

  За сведение на „разтревожената“ местна власт ще отбележим, че фотосите са общо 20 и показват Вълчитрънското съкровище, Панагюрското съкровище, експонати от разкопки на археолозите Георги Китов и Николай Овчаров.

  Скандалът е срам за града и за България и управляващите. Такива решения обаче не са инцидентни, а системна практика. Всяко нещо, организирано от българи, среща яростна съпротива от страна на представителите на протурската партия ДПС в местната власт, коментираха запознати със скандала, които не пожелаха да цитираме имената им. Frognews.bg

  Реплика: Можеш ли да повярваш, читателю, че снимки като тази на Панагюрското съкровище, която публикуваме, е предизвикала гневна реакция у няколко кмета от ДПС в община Крумовград. Невероятно, нали? Но факт! Първоначално помислихме, че е станала някаква глупава грешка от типа на „развален телефон“. Нищо подобно. Кметове и активисти от ДПС заплашили с безредици, ако се открие изложбата в центъра на града. Вярно, че в Крумовград от доста време тече някакъв измислен скандал за добив на злато от чужди фирми, но какво общо има културата на траките с това… Абсурд. Лошото е, че се натъкнахме на нещо друго: не снимките са ядосали местните големци, а фактът, че някакви хора провеждат дни на културата, без да са питали който трябва и не са целували ръка… Да не би? Не ни се помисля подобно нещо… Защото, ако вече е коригирана границата все щяхме да сме чули. Макар че, кой знае…