Начало / Любопитно / „Калокаин“ от Карин Бойе (анотация)

„Калокаин“ от Карин Бойе (анотация)

За първи път в България на пазара е завоювалият световна известност роман антиутопия „Калокаин“ на Карин Бойе. Книгата излиза в  колекцията Enthusiast Vintage.

Създаването на „Калокаин“ е резултат от посещението на авторката в Съветския съюз през 1928 година и последвалото едногодишно пребиваване в Берлин. Сблъсъкът ѝ със социалистическия строй отприщва мощния ѝ творчески заряд и довежда до създаването на романа „Калокаин“. Авторката описва държава от далечното бъдеще, която изцяло контролира живота на своите поданици – чрез умело създадени структури и техники за контрол.  Личният живот, семейното всекидневие, отглеждането на деца – всичко е в нейни ръце. Като основно средство за контрол се налага откритието на Лео Кал, наречено на негово име – Калокаин. Той е бледозелена течност, с инжектирането на която можеш да разкриеш с лекота всички мисли и страхове на човека пред теб. Лео Кал разказва за началото на експериментите с калокаин и така постепенно ни въвлича в кошмара да съществуваш безрадостно и параноично в един свят, в който всички са подчинени на матрицата на покорството и послушанието.

Забелязва се изумителна прилика на „Калокаин” с култовия роман – „1984“ на Джордж Оруел, излязъл цели осем години след книгата на Карин Бойе. Според литературните изследователи Oруел е черпил вдъхновение от шведската писателка и е доразвил идеята за държава, налагаща тотален контрол върху хората.

„Калокаин“  тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …