Начало / Любопитно / „Калокаин“ от Карин Бойе (анотация)

„Калокаин“ от Карин Бойе (анотация)

За първи път в България на пазара е завоювалият световна известност роман антиутопия „Калокаин“ на Карин Бойе. Книгата излиза в  колекцията Enthusiast Vintage.

Създаването на „Калокаин“ е резултат от посещението на авторката в Съветския съюз през 1928 година и последвалото едногодишно пребиваване в Берлин. Сблъсъкът ѝ със социалистическия строй отприщва мощния ѝ творчески заряд и довежда до създаването на романа „Калокаин“. Авторката описва държава от далечното бъдеще, която изцяло контролира живота на своите поданици – чрез умело създадени структури и техники за контрол.  Личният живот, семейното всекидневие, отглеждането на деца – всичко е в нейни ръце. Като основно средство за контрол се налага откритието на Лео Кал, наречено на негово име – Калокаин. Той е бледозелена течност, с инжектирането на която можеш да разкриеш с лекота всички мисли и страхове на човека пред теб. Лео Кал разказва за началото на експериментите с калокаин и така постепенно ни въвлича в кошмара да съществуваш безрадостно и параноично в един свят, в който всички са подчинени на матрицата на покорството и послушанието.

Забелязва се изумителна прилика на „Калокаин” с култовия роман – „1984“ на Джордж Оруел, излязъл цели осем години след книгата на Карин Бойе. Според литературните изследователи Oруел е черпил вдъхновение от шведската писателка и е доразвил идеята за държава, налагаща тотален контрол върху хората.

„Калокаин“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Сваляме шапка пред Стивън Кинг и Джордж Мартин

Създателите на едни от най-ярките книги са рожденици Имената, които припомняме всяка седмица, са на …