Начало / България / „Божествената математика” на Йордан Ефтимов ще бъде представена в Унгарския културен институт

„Божествената математика” на Йордан Ефтимов ще бъде представена в Унгарския културен институт

„Божествената математика. Тревожната хетероклитност на българския символизъм“ от Йордан Ефтимов ще бъде представена на 22 ноември, четвъртък, от 18 ч в Унгарския културен институт (София, ул. „Аксаков” №16). Водещи на премиерата ще бъдат проф. Димитър Зашев и Иво Милев. Ефтимов работи над „Божествената математика” в продължение на 17 години.

Книгата,  посветена на най-динамичните художествени и метатекстови изяви на българския символизъм до началото на 20-те години на ХХ в., излиза с печата на издателство „Просвета”.

Нищенето на едно стихотворение, целящо навлизането в най-дълбинна за епохата символна система (сонета Пловдив на Димчо Дебелянов), приближаването към мрежата от текстове, за да се постигне менталната цялост на една година (1907-а), съпоставянето на днес централен за училищния канон поет като Пейо Яворов с напълно маргинализиран като Иван Андрейчин, анализът на образа на цветята като определящ за света на символизма, но и включващ го в литературната традиция, разглеждането на движението на символизма като свързано с окултизма – това са част от мерките за преосмисляне на символизма, предприети в книгата.

Йордан Ефтимов е роден през 1971 г. в Разград. Поет, литературен историк и критик. Главен асистент по теория на литературата в Нов български университет, София. Доктор по история на българската литература с дисертация на тема „Проблеми на символизма в творчеството на Иван Андрейчин, Иван Грозев, Димо Кьорчев и Димчо Дебелянов“ (2008). От 1993 г. с прекъсвания е редактор на независимото седмично издание за култура „Литературен вестник“. Автор е на стихосбирките „Метафизика на метафизиките“ (1993), „11 индиански приказки“ (1997), „Африка/Числа“ (1998), „Опера нигра“ (2001) и „Жена ми винаги казва“ (2005), а също и на научнопопулярните книги „Антична литература“ (2001) и „Модернизъм“ (2003), както и на монографиите „Опроверганата добродетел: Опити върху Цветан Марангозов“ (2008) и „Двойното дъно на класиката“ (2010). Редактор е на „Увод в литературната теория“ на Тери Игълтън (2003) и на сборника „Литературни култури и социални митове“ (ч. I – 2003, ч. II – 2005). Освен на академичните си задължения се отдава и на радиожурналистика – автор и водещ първо на предаването „Книжни тигри“ по Radio France International (2001-2005), а след това на „Студио „Хеликон“ в програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (февруари 2005-юли 2008). От ноември 2009 до юни 2010 е автор и водещ на ежедневната телевизионна рубрика за нови книги „Зона за четене“ по Pro BG. Дълги години е част от журито на наградата „Хеликон”.

Книги от Йордан Ефтимов тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …