Начало / Любопитно / Книгите като лекарство

Книгите като лекарство

Библиотерапията е метод в алтернативната медицина, който не се практикува самостоятелно, а като част от психологическото лечение на пациента, отбелязва rozali.com. Прилага се при заболявания като агорафобия, алкохолизъм, депресия, дислексия, невроза, ниска самооценка, стрес, сексуални отклонения, тревожност. Библиотерапията е използвана при изграждане на собствен мироглед, улесняване разбирането на човешкото поведение, помощ за намирането на нови интереси, намаляване на емоционално или умствено напрежение.Подходяща е не само за възрастни, но и за деца. Методът помага на малчуганите в случаи на развод в семейството, лишаване от свобода на единия родител, смърт на близък роднина или приятел, осиновяване.

Според някои тя възниква още в Древна Гърция, когато са открити първите библиотеки. За елините литературата и четенето били от полза за мисленето на човек и неговото психологическо равновесие. През 30-те години на миналия век в САЩ специалистите също започнали да прилагат лечението с книги най-вече върху войници. Методът става популярен след Втората световна война, когато много хора имали психични проблеми. Днес сред най-големите привърженици на библиотерапията са англичаните.

Макар не всички лекари да смятат библиотерапията за ефективен метод на лечение, тези, които одобряват идеята, доказват, че книгите наистина лекуват. Библиотерапията се основава на вроденото чувство у човек да се идентифицира с другите. В конкретния случай лекарите използват главните герои от книгите – по този начин болният успява да открие същността на проблема и да го анализира. Освен това вижда, че не е единственият с подобни тревоги и че може да се намери подходящо решение. Библиотерапията помага на по-затворените да проговорят за проблемите си, повишава самочувствието им, прави ги по-доверчиви и разбира се повишава настроението им. Не на последно място лечението с книги се отразява положително на грамотността и разширява светогледа.

Не всяка книга е подходяща за библиотерапията. Обикновено се използват жанрове като белетристика, драма, поезия, чете се биографична литература. Целта е книгата да е възможно по-реалистична и близка до положението, в което е изпаднал пациентът. Лекуващият специалист трябва да подбере списък с литература, която да съответства на проблема на болния. Книгите трябва да са увлекателни, да отговарят на възрастта на пациента и на образованието му.

Желателно е библиотерапията да се провежда в терапевтична среда, под контрола на лекари, защото така резултатите идват по-бързо. В по-леки случаи обаче е позволено провеждането на библиотерапия в домашни условия, използвайки книги за „самопомощ“.
Не е достатъчно само да четете, за да усетите резултата от библиотерапията, съветват от rozali.com. Често към лечението влизат провеждане на дискусии, разиграване на сценки от книгите, анализи на героите (писмени и устни). Методите са особено подходящи за ученици в специализирани класове, тъй като освен изброеното помагат на учителя да установи по-близък контакт с тях и да спечели доверието им.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …