Начало / Свят / Според нова биография Ван Гог е бил застрелян

Според нова биография Ван Гог е бил застрелян

Винсент ван Гог не се е самоубил, както се смяташе досега, съобщи „Ди велт”. Той е бил застрелян при нещастен случай от младеж, разкрива нова биография. „Ван Гог – неговият живот” е написана от Стивън Нейфъс и Грегъри Смит.

Според тях той е загинал от пистолета на младия Рене Секретан. Той бил брат на познат на художника и през лятото на 1890 г. му станало хоби да дразни артиста. Рене се появявал в каубойски костюм, играел сценки и правел номера. Например, сипвал му сол в кафето. Според авторите в една такава глупава ситуация вероятно се е стигнало до стрелба от страна на Рене.

Официалната версия гласи, че Ван Гог е намерен на 27 юли 1890 г. прострелян в  гърдите. Лекар не успява да отстрани куршума и след два дни художникът умира. Погребват го в гробищата на Овер.

Авторите на биографията са печелили „Пулицър” през 1991 г. Книгата им е плод на 10-годишно изследване. Според тях след фаталния изстрел художникът е изпълзял извън дома си и е рисувал цял ден под небето. Тези рисунки обаче никога не са открити.

Книги за Ван Гог тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …