Начало / Свят / Според нова биография Ван Гог е бил застрелян

Според нова биография Ван Гог е бил застрелян

Винсент ван Гог не се е самоубил, както се смяташе досега, съобщи „Ди велт”. Той е бил застрелян при нещастен случай от младеж, разкрива нова биография. „Ван Гог – неговият живот” е написана от Стивън Нейфъс и Грегъри Смит.

Според тях той е загинал от пистолета на младия Рене Секретан. Той бил брат на познат на художника и през лятото на 1890 г. му станало хоби да дразни артиста. Рене се появявал в каубойски костюм, играел сценки и правел номера. Например, сипвал му сол в кафето. Според авторите в една такава глупава ситуация вероятно се е стигнало до стрелба от страна на Рене.

Официалната версия гласи, че Ван Гог е намерен на 27 юли 1890 г. прострелян в  гърдите. Лекар не успява да отстрани куршума и след два дни художникът умира. Погребват го в гробищата на Овер.

Авторите на биографията са печелили „Пулицър” през 1991 г. Книгата им е плод на 10-годишно изследване. Според тях след фаталния изстрел художникът е изпълзял извън дома си и е рисувал цял ден под небето. Тези рисунки обаче никога не са открити.

Книги за Ван Гог тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …