Начало / България / Изложба под надслов „Обаятелният женски свят в Йовковото творчество” е открита в Добрич

Изложба под надслов „Обаятелният женски свят в Йовковото творчество” е открита в Добрич

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

С изложба на библиотечни документи под наслов „Обаятелният  женски свят в Йовковото творчество” регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва 132 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков, съобщи ndt1.com. Експонатите са подредени във фоайето на библиотеката и ще бъдат там до края на ноември.

Експозицията съдържа документи от фонда на сектор „Краезнание” на библиотеката – книги, периодични издания, различни по вид документи, обособени в сбирка „Йордан Йовков” ” – плакет, юбилейни марки, пликове и значки, покани и др. Представено е голяма част от литературното наследство на писателя, което се съхранява в библиотеката – томовете на книгоиздателство „Хемус”, София – от 20–те и 30–те години на миналия век,  Събрани съчинения в 7 тома /издадени през 1956 г./ и др. Ценни са и едни от най–старите издания на „Последна радост” от 1926 г.; „Вечери в Антимовския хан” /1928/; „Жетварят”; „Старопланински легенди” и др. Посетителите ще видят и най–новото издание на „Албена. Избрано” от 2011 г. на български и руски език. Изложени са различните издания на всички Йовкови творби – „Старопланински легенди”, „Песента на колелета”, „Жетварят”… Интерес представляват и изданията на отделни творби на чужди езици – немски, полски, румънски и есперанто. В изложбата са включени юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя, като Йовков лист, издаден в Добрич през 2010 г. Отделено е и място за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди като Иван Сарандев, Спиридон Казанджиев, Димо Минев, Йордан Дачев и много други. Снимковият материал, есетата, словата и стихотворенията, посветени на писателя, допълват библиотечната изложба.

Документите и изданията разкриват жизнения и творчески път на Йовков – Певецът на народната душа, красотата и хуманизма. Обаятелният женски свят в Йовковото творчество е акцент в експозицията.

Фото: libdobrich.bg

Свързани заглавия
Ценителят на красотата Йордан Йовков
Слушатели на БНР посочиха „Старопланински легенди” за пътуващата книга на България
Сборник с български разкази е издаден в Турция

Книгите на Йордан Йовков тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20220531090536-62961a21d287403399e5d5a3jpeg

Новата книга на Джон Гришам – от класацията на „Ню Йорк Таймс“ вече и на български

Художествена литература 1. „Спаринг партньори“ от Джон Гришам (нова в класацията) 2. „Никога повече“ от …