Начало / Автори / Хенри Милър за изкуството, войната и бъдещето на човечеството

Хенри Милър за изкуството, войната и бъдещето на човечеството

Творчеството на Хенри Милър е характерно със своите философски и мистични елементи, които поставят вечни, универсални въпроси. По време на Втората световна война той пише „Of Art and the Future” („За изкуството и бъдещето”) – пространно есе за изкуството, войната, новите технологии, ролята на жените в обществото и човечеството като цяло. То е публикувано в книгата му „Sunday After the War” („Неделя след войната”), излязла през 1944 г. Предлагаме ви няколко откъса от есета на Милър, публикувани в brainpickings.org.

Милър за войната:

„В бъдещето ще имаме само „световни войни”. Това е вече ясно. С тоталните войни се прокрадва нов елемент – оттук нататък всеки е замесен, без изключение. Това, което Наполеон започна с меч, Балзак продължи с химикалка, вече се прави със съдействието на целия свят, включително примитивните раси, които ние изучаваме и експлоатираме без срам и без милост. Колкото повече се разпространява войната, толкова повече мирът потъва все по-надълбоко в сърцата на хората. Ако се бием с цялото си сърце, трябва и да живеем с цялото си сърце”.

За бъдещето и новите технологии:

„За повечето хора миналото не е вчера или преди 5 минути, а далечни епохи – някои славни, други отвратителни. Всеки реконструира миналото според своя темперамент и опит. Четем история, за да потвърдим собствените си възгледи, а не да видим какво мислят историците. Същото се отнася и за бъдещето. Бъдещето обаче е вечно с нас, вечно живо и променящо се. Разликата между миналото и бъдещето е, че бъдещето го създаваме, докато миналото може само да бъде пресъздавано. Що се отнася до настоящето, само тези, които могат да осъзнаят вечността, могат да го разберат и осъзнаят. Културната епоха в Европа, включително Америка, е свършена. Следващата ера принадлежи на техниците. Бог да ни е на помощ!”

За изкуството:

„Произходът на изкуството е в желанието за власт. Артистът йерархически стои между героя и светеца. За да се каже по-просто, изкуството е само препятствие към действителността. То е само вестибюлът, в който осъществяваме ритуала, предхождащ началото. Задачата на човека е да се превърне в произведение на изкуството. Творенията на човека не свидетелстват за нищо. Те служат на пробуждането, нищо повече.”

Книгите на Хенри Милър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …