Начало / Автори / Хенри Милър за изкуството, войната и бъдещето на човечеството

Хенри Милър за изкуството, войната и бъдещето на човечеството

Творчеството на Хенри Милър е характерно със своите философски и мистични елементи, които поставят вечни, универсални въпроси. По време на Втората световна война той пише „Of Art and the Future” („За изкуството и бъдещето”) – пространно есе за изкуството, войната, новите технологии, ролята на жените в обществото и човечеството като цяло. То е публикувано в книгата му „Sunday After the War” („Неделя след войната”), излязла през 1944 г. Предлагаме ви няколко откъса от есета на Милър, публикувани в brainpickings.org.

Милър за войната:

„В бъдещето ще имаме само „световни войни”. Това е вече ясно. С тоталните войни се прокрадва нов елемент – оттук нататък всеки е замесен, без изключение. Това, което Наполеон започна с меч, Балзак продължи с химикалка, вече се прави със съдействието на целия свят, включително примитивните раси, които ние изучаваме и експлоатираме без срам и без милост. Колкото повече се разпространява войната, толкова повече мирът потъва все по-надълбоко в сърцата на хората. Ако се бием с цялото си сърце, трябва и да живеем с цялото си сърце”.

За бъдещето и новите технологии:

„За повечето хора миналото не е вчера или преди 5 минути, а далечни епохи – някои славни, други отвратителни. Всеки реконструира миналото според своя темперамент и опит. Четем история, за да потвърдим собствените си възгледи, а не да видим какво мислят историците. Същото се отнася и за бъдещето. Бъдещето обаче е вечно с нас, вечно живо и променящо се. Разликата между миналото и бъдещето е, че бъдещето го създаваме, докато миналото може само да бъде пресъздавано. Що се отнася до настоящето, само тези, които могат да осъзнаят вечността, могат да го разберат и осъзнаят. Културната епоха в Европа, включително Америка, е свършена. Следващата ера принадлежи на техниците. Бог да ни е на помощ!”

За изкуството:

„Произходът на изкуството е в желанието за власт. Артистът йерархически стои между героя и светеца. За да се каже по-просто, изкуството е само препятствие към действителността. То е само вестибюлът, в който осъществяваме ритуала, предхождащ началото. Задачата на човека е да се превърне в произведение на изкуството. Творенията на човека не свидетелстват за нищо. Те служат на пробуждането, нищо повече.”

Книгите на Хенри Милър тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …