Начало / Критика / Защо книгите ни помагат да си починем

Защо книгите ни помагат да си починем

Когато отиваме на почивка, почти винаги си взимаме книга. Доброто четиво ни помага да се отърсим от стреса и да си починем по-добре. Защо е така разсъждава Андрю Лосоуски, редактор на книги и журналист в huffingtonpost.com.

„Частично става въпрос за бягство в друг свят, в който читателят е пасивен. Той вижда как нещата се случват и никой не иска нищо от него – няма нужда да се отговаря на телефонни обаждания, да се мият чинии или да се вземат решения. Освен това, няма и неща, които да ни карат да се чувстваме виновни. За разлика от действителността, в творбата виждаме какво мислят останалите.

Добрата книга ангажира и ума ни и ни откъсва от всекидневието – кара ни да интерпретираме, да предсказваме и да си представяме какво се случва или какво ще се случи по-нататък. Книгите са перфектният инструмент, който да ни откъсне от тежката рутина, която де факто е животът. Те ни отпускат и ангажират едновременно. Обикновено, след като са прочели вълнуваща книга, хората се връщат към реалността по-жадни за нови преживявания”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …