Начало / Свят / Барак Обама и Ели Визел пишат книга заедно

Барак Обама и Ели Визел пишат книга заедно

Преизбраният президент на САЩ Барак Обама и нобеловият лауреат Ели Визел ще работят заедно върху нова книга, пише „Гардиън”. Това потвърди писателят пред израелския новинарски сайт haaretz.com. „С Обама решихме да напишем книга заедно, книга за двама приятели”, заяви той.

Обама вижда Визел за първи път, докато още учи в колеж. Тогава авторът чете лекции в същото учебно заведение. Запознават се през 2009 г., когато президентът го кани на посещение на мястото, където е бил концентрационният лагер „Бухенвалд”. Оттогава са приятели.

„Говорим за философия, размишляваме, но никога не обсъждаме политика. Той е мислещ човек, с дълбочина и интелектуално любопитство”, допълва Визел. Той обаче отказа да разкрие повече за своите бъдещи творчески планове: „Винаги работя върху нещо, дори в момента. Но не мога да ви кажа за какво става въпрос. Вярвам в суеверията. Не се говори за дете, което още не е родено”.

Барак Обама е известен почитател на литературата. Той има 3 книги, най-популярна сред които е „Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance”, автобиография.

Сър Ели Визел е писател и общественик, роден през 1928 г. Роден е в Румъния, но има и унгарски корени. Той успява да преживее Холокоста, като губи майка си, баща си и една от сестрите си. Затворен е в концлагерите „Аушвиц” и „Бухенвалд”. Написал е над 50 художествени и документални творби. Най-популярни са мемоарите му, „Нощта”, преведени и на български. Получава Нобелова награда за мир през 1986 г.

Мемоарите на Ели Визел тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1659308942971

Екзотичен остров търси спешно книжар

Единственото условие е да ходи бос Луксозен курорт, разположен на необитаем остров от Малдивите, търси …