Начало / Свят / Президентските избори в САЩ – авторитетът на Шекспир срещу съвременния драматизъм на „Здрач”

Президентските избори в САЩ – авторитетът на Шекспир срещу съвременния драматизъм на „Здрач”

Американците избират между почитател на Шекспир и почитател на „Здрач” на Стефани Майър, посочва mediapool.bg, цитирайки френския в. „Фигаро“. Авторитетният френски вестник противопоставя литературните предпочитания на двамата претенденти за президентския стол на САЩ.

В списъка с любимите книги на президента Барак Обама фигурират шекспировите пиеси, Библията, „Моби Дик“, „Песента на Соломон“ на Тони Морисън, писанията на Ейбрахам Линкълн – източник на неговото вдъхновение, есето на американския философ Ралф Уолдо Емерсън „Самоувереност“ и книгата „Да разделиш водите“ на Тейлър Бранч. Тя разказва историята на САЩ в периода 1954-1963 г., когато афроамериканците се борят, за да получат същите граждански права като белите – един скъп за Обама момент от американската съвременна история.

Като любими книги републиканецът Мит Ромни винаги сочи романите от поредицата „Здрач“ на Стефъни Майър, „На изток от рая“ на Джон Стайнбек, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ на Марк Твен и „Бойно поле земя“ на Л. Рон Хабърд.

В сферата на киното сегашният президент е фен на класиката и любимите му ленти са първата и втората част на „Кръстникът“, „Казабланка“, „Лорънс Арабски“ и „Полет над кукувиче гнездо“. Предпочитайки тези класически шедьоври на киното, Обама само затвърждава имиджа си на киноман, като същевременно не предприема ненужни рискове с нестандартни филмови вкусове.

Мит Ромни пък е фен на авантюрата, било то космическа или земна, сочат филмовите му предпочитания. Той е фен на сагите за Междузвездните войни и Индиана Джоунс, но смята за изключителен филм и „Хенри Пети“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

the-little-girl-3045364_1920

Книжките с герои са по-полезни за децата

Локомотиви или говорещи предмети по-скоро ги разсейват Изследването е проведено в Университета на Флорида, като …