Начало / Любопитно / „Стопанските престъпления през социализма” от Кирил Лалов (анотация)

„Стопанските престъпления през социализма” от Кирил Лалов (анотация)

Емблематични афери от времето на комунистическия режим излизат наяве и с документи в книгата „Стопанските престъпления през социализма“ на Кирил Лалов.

Авторът описва себе си като свидетел и непосредствен участник в събитията през последните 40 години. В някои от случаите той е пряк участник като ревизор на най-големите скандали на комунистическите функционери. Книгата разказва за Габонската сделка, предприятието „Тексим”, ДСО „Родопа”, кариерата на д-р Чирков, гигантските злоупотреби на служба „Културно наследство”, делото на бившия зам.-министър Георги Нанев Вутев. И още – за сметката на Тодор Живков в Люксембургска банка, за пилеенето на държавни пари от тънещите в лукс висши партийни кадри и ненаказаните до днес съучастници на малцината осъдени.

Целта на Кирил Лалов е да осветли в детайли забравените стопански престъпления от времето на социализма, както и да отговори на въпроса има ли раздавани „червени куфарчета“, по какви канали и кои станаха милионери в социалистическата държава и след това. Той подкрепя твърденията си с факсимилета от документи от финансовите начети, както и от прокурорските разследвания, извършени преди и след 10 ноември 1989 г.

Някои от фактите, които се излагат в книгата, стават известни за първи път. Авторът е направил заявка за поредица от осем книги, в които да събере най-възмутителните кражби на парите на българските данъкоплатци от комунистическата върхушка.

За автора
Кирил Лалов е роден през 1940 г. Завършил е Висшия финансово-стопански институт в Свищов през 1966 г. Работил е като контрольор в Министерството на финансите, главен счетоводител, главен финансов ревизор, главен директор и зам.-началник на Главно управление на Държавния финансово-данъчен контрол към Министерството на финансите. След 1991 г. основава консултантско-одиторска къща „ОДИТ“ ООД, София. Бил е хоноруван асистент в катедра „Счетоводство и контрол“ към Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (1983-1991). Председател е на Асоциацията на финансово-правните и данъчните консултанти. Съавтор е на книгата „Власт, пари, комунизъм“ (2007).

„Стопанските престъпления през социализма” тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …